Podle ruské agentury se do manévrů zapojí protiponorková loď Severomorsk a několik dalších bojových a podpůrných plavidel ruské Severní flotily, které do Lamanšského průlivu vpluly ze severu Calaiskou úžinou. Tam je zastihla bouře, před kterou se uchýlily do mezinárodních vod u francouzského pobřeží při ústí řeky Seiny.

Během přestávky posádky procvičí boj s podmořskými diverzními jednotkami a provedou nácvik protipožární ochrany, uvedla ruská agentura bez dalších podrobností.

Francie a velení NATO v prohlášení popřely, že by v Lamanšském průplavu probíhalo ruské vojenské cvičení. "Žádné manévry tam nejsou. Lodi jen kotví v zóně, kde se mohou zdržovat několikrát ročně," uvedl mluvčí francouzského válečného námořnictva.

I mluvčí velení NATO potvrdil, že aliance pohyb ruských plavidel sleduje. "Podle našich informací průplavem proplouvají a jejich cestu zdržela bouře. Žádné vojenské cvičení, o kterém nás přesvědčují ruská média, v průplavu není," řekl mluvčí Jay Janzen.

Rusko v poslední době uspořádalo řadu velkých vojenských cvičení Severní, Černomořské, Baltské i Tichomořské flotily. Ohlášené manévry v Lamanšském průlivu by byly první, které se by se konaly v prostoru mezi Británií a Francií, v samém srdci Severoatlantické aliance.