V ulicích Fergusonu, jednadvacetitisícového předměstí St. Louis ve státě Missouri, byly sice ve čtvrtek připraveny čelit násilnostem stovky členů Národní gardy, místo krvavých potyček s nimi však tentokrát lidé dali přednost krocanovi - tradičnímu pokrmu na Den díkůvzdání.

Na některých dalších místech USA sice došlo k drobnějším půtkám, policie však na rozdíl od minulých dnů zatýkala spíše sporadicky. Například při slavnostním defilé na Den díkůvzdání v New Yorku zadržela sedm lidí, kteří se snažili narušit jeho průběh.

Dnem díkůvzdání je v USA každý čtvrtý listopadový čtvrtek: rodiny se setkávají u nadívaného krocana a připomínají si svátek, který poprvé slavili evropští osadníci v Americe roku 1621 jako poděkování za sklizeň a přežití první zimy.

V samotném Fergusonu se ve čtvrtek večer několik desítek demonstrantů snažilo zablokovat přístup kupujících do místních obchodních center, která berou Američané útokem v naději na mimořádné slevové akce. Tradiční obchodní kampaň Černý pátek, spojená každoročně v USA s rekordními tržbami, začala v mnohých městech už ve čtvrtek.

Přivolaní policisté zablokování obchodů zabránili a demonstranti se na jejich výzvu rozešli. Zakrátko se ale shromáždili před jiným obchodem a situace se opakovala. K násilnostem podle agentury Reuters nedošlo.

Terčem bouřlivých reakcí se začátkem tohoto týdne stal policista Darren Wilson, jehož se velká porota rozhodla neobvinit v souvislosti se zastřelením osmnáctiletého Michaela Browna. Wilson na verdikt reagoval slovy, že má čisté svědomí a nemohl jednat jinak, což odsoudila Brownova matka. Wilson podle svého právníka Neila Bruntragera nehodlá pokračovat v práci ve fergusonském policejním sboru. "Otázka nezní zda, ale kdy," komentoval podle CNN advokát jeho plánovaný odchod od policie.

Wilson, který svou oběť zabil šesti ranami z pistole, před vyšetřovateli vypověděl, že ho mladík napadl, pral se s ním o zbraň a on se cítil v ohrožení. Podle jiných tvrzení mladík naopak zvedal ruce na znamení toho, že se vzdává. Během protestů požadujících Wilsonovo obžalování bylo tento týden v USA zadrženo přes 600 lidí. Velká většina z nich byla do čtvrtka propuštěna.