"Debatovali jsme o české vojenské podpoře určené Iráku i o možnostech, že by se Češi podíleli na budování infrastruktury v zemi," uvedl na krátkém tiskovém briefingu Džaafarí. Zaorálek řekl, že Česká republika "má hluboký zájem na tom, aby existoval stabilní a demokratický Irák". "Plně podporujeme boj irácké vlády a lidu proti teroristům z Islámského státu a dalším přidruženým skupinám," dodal český ministr.

Následně Zaorálek potvrdil, že irácká strana vyjádřila svůj zájem o dodání letounů L-159. Mělo by jít o 15 strojů pro iráckou armádu za 750 milionů Kč. "Na setkání s premiérem se potvrdilo, že irácká vláda klade velký důraz na to, aby mohla disponovat vlastními leteckými silami. Je to pro ně rovněž psychologicko-symbolicky významná věc z hlediska podpory pozemních jednotek. Dvakrát jsem dostal konkrétní dotaz, jak rychle jsme schopni ony prostředky dodat," popsal jednání v Bagdádu Zaorálek. "Po dnešních jednáních tedy cítím velký zájem dokončit ten kontrakt a dohodu kolem letounů L-159," dodal.

Zaorálek, o jehož návštěvě Černínský palác z bezpečnostních důvodů veřejnost předem neinformoval, dorazil do Bagdádu v deset ráno místního času (08:00 SEČ). Hned z letiště zamířil do prezidentského paláce, kde na něj čekal prezident Fuád Masúm.

V irácké metropoli dochází téměř každý den ke krvavým útokům s mnoha oběťmi a podle toho vypadala i bezpečnostní opatření při návštěvě českého ministra zahraničí. Po Bagdádu se ministerská kolona pohybovala v doprovodu několika vozidel, na kterých seděli vojáci se samopaly a kulomety. Podél silnice stály další obrněné vozy, tanky a zátarasy. Šéf české diplomacie cestoval v opancéřovaném voze a měl na sobě neprůstřelnou vestu.

Po zhruba hodinovém jednání s prezidentem zamířil Zaorálek za premiérem Hajdarem Abádím. Prezidentský palác se nachází asi 100 metrů od vjezdu do takzvané Zelené zóny, která je nejpřísněji střeženou částí Bagdádu a nachází se v ní většina sídel politiků a také americká ambasáda. Od paláce k úřadu premiéra, který je v Zelené zóně, musela kolona projet nejméně osmi bezpečnostními kontrolami, kde jednotlivá auta kontrolovali vojáci, ale i speciálně vycvičení psi zjišťující přítomnost výbušnin.

Šéfa české diplomacie v Iráku doprovází náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta a podnikatelská delegace; v zemi stráví necelých 24 hodin. Podnikatelskou delegaci tvoří zástupci firem Aero Vodochody, Tatra a státního podniku LOM Praha, jehož zakladatelem je ministerstvo obrany.

Podle ministra Zaorálka ho jeho iráčtí kolegové ujišťovali, že bezpečnost v zemi se začíná zlepšovat a že existuje celá řada oblastí, jako například města Basra, Nadžaf či Karbalá, která jsou již naprosto bezpečná. "V mnoha regionech by se prý mohly prosadit české firmy v řadě oblastí od energetiky po vodní hospodářství," dodal český ministr. V této souvislosti prý iráčtí představitelé rovněž zmínili, že dochází k určité změně situace a zdůraznili zejména nedávné dobytí rafinerie v Bajdží, která byla dlouhou dobu v rukou islamisté. "O tom tady mluví velice rádi, je to zlomová věc. Ta situace se snad, říkáme to opatrně, obrací k lepšímu," dodal Zaorálek.

Z Bagdádu se český ministr přesunul do Irbílu, správního střediska iráckého Kurdistánu, kde se setkal s nejvyššími představiteli této oblasti.

Česká vláda na konci srpna schválila pro Kurdy dodávku deseti milionů kusů munice do útočných pušek Kalašnikov, osmi milionů nábojů do kulometů, 5000 nábojů do pancéřových pěstí a 5000 ručních granátů ze starších zásob, se kterými česká armáda už nepočítala. Osm milionů kulometných nábojů bylo do Iráku přepraveno na konci září, kdy bude dopravena další munice, zatím není jasné. Kurdští bojovníci, takzvaní pešmergové, se spolu s iráckou armádou snaží zastavit ofenzivu islamistů, kteří obsadili rozsáhlá území v Iráku i sousední Sýrii. Spojené státy a jejich spojenci jim v tom pomáhají cílenými leteckými údery na pozice radikálů.

Český prezident Miloš Zeman v nedávném rozhovoru s ČTK uvedl, že Praha by měla proti islamistům postupovat razantněji a poskytnout Kurdistánu na obranu proti radikálům vedle munice také zbraně. Dokázal by si představit i zapojení gripenů do boje proti Islámskému státu.