Pro rezoluci hlasovalo 384 europoslanců, 174 jich bylo proti.

EK začala společnost Google vyšetřovat v roce 2010. Na základě stížností jejích rivalů včetně amerického Microsoftu a řady menších internetových firem z Evropy zjišťuje, zda Google nemanipuluje s výsledky vyhledávání ve svůj prospěch na úkor konkurentů. Konkrétně jde třeba o to, zda ve svém vyhledavači neupřednostňuje vlastní produkty a služby. Pokud komise dospěje k závěru, že firma porušuje pravidla hospodářské soutěže, může ji potrestat pokutou až do deseti procent jejích globálních tržeb.

Rezoluce europoslanců se týká práv spotřebitelů na jednotném digitálním trhu a ačkoli je nezávazná, způsobila velký rozruch. Dá se totiž interpretovat jako vzkaz komisi, aby ve sporu s Googlem pokročila a zaujala tvrdší postoj.

Eurokomisař pro digitální agendu Günther Oettinger dnes v Bruselu novinářům řekl, že rezoluci pokládá za "významné vyjádření názoru" před rozhodnutím EK. Cílem komise podle něj není snaha o dělení firem na části, ale o důsledné prosazování evropského práva v oblasti hospodářské soutěže.

Jeden z iniciátorů rezoluce, španělský liberál Ramon Tremosa trvá na tom, že o žádnou konkrétní společnost europoslancům nejde. "Nejsme proti Googlu ani žádným dalším americkým firmám. Jsme proti monopolům," uvedl.

Jedním ze způsobů, jak může komise spor s Googlem vyřešit, je to, že mu nařídí oddělit internetový vyhledávač od ostatních služeb. Právě takový postup v obecné rovině navrhují europoslanci, podle nichž to je cesta, jak monopol vyhledávačů na internetu omezit. Zejména část rezoluce, v níž se o oddělování vyhledávačů od dalších služeb hovoří, vyvolala velké vášně, protože prý de facto jde o doporučení rozdělit Google.

"Mediální informace, že europoslanci chtějí rozdělit Google, jsou hrubým zkreslením toho, co se na půdě Evropského parlamentu skutečně odehrává," uvedl k tomu český europoslanec z lidovecké frakce EPP Jiří Pospíšil. Podle něj EP jen vyzývá komisi, aby oddělení vyhledávačů od dalších služeb zvážila; o útok na Google prý nejde.

Zcela opačně to vidí europoslankyně za hnutí ANO Dita Charanzová. "Kolegové z EPP a SD připravili rezoluci, kterou sledují především to, jak atakovat Google - navrhují jeho faktické rozdělení. Já jsem proti tomu, aby poslanci předjímali rozhodnutí nezávislé komisařky pro hospodářskou soutěž," sdělila.

Google ovládá ve vyhledávání na internetu v EU až 90 procent trhu. V České republice je zatím jeho pozice slabší díky silnému lokálnímu vyhledávači Seznam.cz.