Odvolání šéfů vybraných příspěvkových organizací se dalo podle bývalého radního Josefa Macíka (ČSSD) očekávat. "Nechci se k tomu ani vyjadřovat. To je ta ohlašovaná transparentnost," řekl ČTK.

Řízením městského muzea radní pověřili Václava Houfka a zoologickou zahradu dočasně povede Jana Černá, oba jsou členové ČSSD. "Chceme ukázat, že nám jde o odbornost, nikoliv o nějakou odplatu," vysvětlil Hausenblas. Činoherní studio prozatím povede radní pro kulturu Achab Haidler (PRO! Ústí), který v minulosti byl jeho ředitelem.

Ve výběrových komisích budou podle Hausenblase vždy tři odborníci a dva členové koalice, jeden z ANO a druhý z PRO! Ústí. "Bez komentáře," řekla ke svému odvolání Vančatová. "Práci paní Vančatové jsme dlouhodobě sledovali, jakým způsobem spravovala zoologickou zahradu, její manažerské dovednosti, víme, jak se vyvíjela návštěvnost, sledovali jsme odchod významných odborníků, proto byla odvolána," vysvětlil Hausenblas.

U Miroslava Krále, který byl v minulém volebním období radním pro kulturu, hrálo podle Hausenblase roli to, že neměl odborné předpoklady pro svou pozici. Král navíc neprošel výběrovým řízením a nominován byl před dvěma lety politicky. Jeho reakci se ČTK nepodařilo zjistit.

Hlavním důvodem odvolání ředitelky Činoherního studia bylo podle náměstka primátora nesplnění zadaného úkolu. "Byla pověřena zřízením divadla, vedla ale pouze agenturu, která nakoupila představení za miliony korun, a to i na příští rok," vysvětlil Hausenblas. "Nemám, co bych k tomu řekla," sdělila ČTK Müllerová, která těsně před svým odvoláním přinesla radě rezignaci. "Rezignace byla ke konci prosince, ale v Činoherním studiu je potřeba řešit věci, které nesnesou odklad, proto jsme ji odvolali," doplnil Hausenblas. Další změny na postech vedení příspěvkových organizací město podle Hausenblase neplánuje. "Jinde jsme spokojeni, dolaďujeme nastavení spolupráce," dodal.

Významné změny na pozicích ředitelů městských organizací v Ústí nad Labem, kde dlouhá léta bylo vedení ODS, nastaly až v minulém volebním období po rozpadu koalice ČSSD, ODS a Strany zdraví, sportu a prosperity. Městu poté vládla ČSSD společně se zástupci sdružení Ústečané a nezařazení. V říjnových volbách zvítězilo v krajském městě hnutí ANO, které utvořilo koalici se sdružením PRO!Ústí.

fir jpt