Pokuta je za kartelové dohody o rozdělení trhu a o slaďování nabídek mezi uchazeči o veřejné zakázky na dodávky komunální techniky. ÚOHS vydal tři rozhodnutí.

V prvním byly pokutovány společnosti GARNEA a.s. a GARDEN Studio, s.r.o., které slaďovaly své nabídky v tendru Národního památkového ústavu na nákup zahradní techniky. "Svým jednáním ovlivnily výsledek uvedeného zadávacího řízení, čímž narušily hospodářskou soutěž na trhu," uvedl Rafaj. Za porušení zákona dostala GARNEA pokutu 1,518 milionu a GARDEN Studio 74.000 Kč. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Druhé rozhodnutí se týkalo dohody mezi společnostmi KIS plus, a.s. a GARDEN Studio ve výběrovém řízení pro Plzeňské městské dopravní podniky, a.s., z roku 2010. Za ovlivnění výsledku soutěže dostal KIS pokutu 1,501 milionu a Garden Studio 74.000 Kč. Rozhodnutí už je pravomocné.

Ve třetím rozhodnutí byly uloženy sankce v celkové výši 1,903 milionu společnostem GARDEN Studio, s.r.o. (388.000 Kč), CHLEBIŠ s.r.o. (185.000 Kč), ŠKÝZ s.r.o. (62.000 Kč), AGROCAR s.r.o. (536.000 Kč) a zbylé dvě podnikajícím fyzickým osobám. Firmy si mezi sebou nejméně v letech 2010 až 2012 podle územního principu rozdělily zákazníky a dodávky komunální techniky. Firmy svoje provinění uznaly, za což jim byly pokuty sníženy o 20 procent. Také toto rozhodnutí je pravomocné.

Ve všech případech byly kartely prokázány na základě zajištěné komunikace mezi účastníky kartelu a porovnáním jejich nabídek. Kartelové dohody při zadávání zakázek patří podle Rafaje k nejzávažnějším typům porušení soutěžního práva, neboť zcela vylučují soutěž o veřejnou zakázku a narušují tak efektivní vynakládání veřejných prostředků. "Odhaduje se, že cena zakázek se v důsledku kartelu navýší přibližně o 20 procent," dodal Rafaj.

Podle Lenky Novákové z firmy LZ Tender jsou pokuty za tento kartel vzhledem k jeho závažnosti poměrně mírné a zákon antimonopolnímu úřadu umožňuje ukládat i vyšší sankce. "Uzavírání kartelových dohod v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek je velmi závažným porušením hospodářské soutěže. Také proto lze takové jednání v některých případech posoudit nejen jako správní delikt, ale může naplnit i skutkovou podstatu trestného činu pletichy při zadávání veřejných zakázek," uvedla Nováková.

Podle Andrey Schelleové z advokátní kanceláře Achour & Hájek jsou kartely v poslední době čím dál více uplatňovanou metodou pro získávání veřejných zakázek. "Tato forma zakázaných dohod nejen, že narušuje samotná pravidla soutěže o zakázku, ale samotnou soutěž de facto zcela vylučuje," uvedla Schelleová. Podle ní je odhalování těchto dohod velice obtížné, proto je třeba každý sankciovaný případ chápat zejména jako prevenci vůči dalším zakázaným dohodám.