Podle AP ale americká strana tvrdí, že při zásahu, kterého se údajně zúčastnily dvě desítky vojáků USA, nebyl osvobozen žádný Američan. Operace byla sice zaměřena na osvobození jednoho Američana a jednoho Brita, kteří ale nebyli nalezeni, protože je věznitelé přemístili jinam, upozornil člen jemenských speciálních sil, které se rovněž akce zúčastnily.

Jak v úterý napsala agentura Reuters, mezi zadržovanými bylo šest Jemenců, jeden Etiopan a jeden občan Saúdské Arábie. Původní informace z BBC hovořily i o jednom zachráněném Američanovi, což se však nepotvrdilo.

Během záchranné operace na jihu Jemenu vojáci údajně usmrtili sedm únosců, jeden z členů zvláštní jednotky utrpěl lehké zranění. AP upozorňuje, že podobný zásah amerických sil v zahraničí je velmi neobvyklý.

Teroristy působící v Jemenu v USA považují za jednu z nejnebezpečnějších odnoží Al-Káidy založené Usámou bin Ládinem, jehož otec z Jemenu pocházel. Ozbrojenci nejspíš již od května 2013 zadržují jihoafrického učitele. V roce 2012 pak unesli v Adenu saúdskoarabského diplomata.