Skepticky se podle AFP k této myšlence staví i nejmenovaný diplomat jedné evropské země, která je členem Rady bezpečnosti OSN. Jak řekl, myšlenka mírové operace na východě Ukrajiny vyvolala v radě "jen málo nadšení".

Parlament samozvané Doněcké lidové republiky v úterý vyzval OSN k vyslání takzvaných modrých přileb, aby se zabránilo "humanitární katastrofě". "Žádáme svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN, na němž by byla projednána možnost vyslání mírového kontingentu s účastí ruských zástupců," uvádí se mimo jiné v prohlášení, které separatistický sněm schválil.

"Vyzýváme mezinárodní společenství a Ruskou federaci, aby zastavily humanitární katastrofu a sociální genocidu, vyvolané kroky ukrajinské vlády," píše se v dokumentu.

Ozbrojený konflikt mezi vládními silami a separatisty, které podle přesvědčení Kyjeva a Západu vojensky podporuje Moskva, si od svého propuknutí v dubnu vyžádal nejméně 4300 lidských životů a zhruba 930.000 lidí přinutil k opuštění domovů.

Ukrajinská vláda v polovině listopadu zastavila veškeré veřejné služby na území kontrolovaném povstalci, včetně provozu škol, nemocnic i bankovních služeb.