Podle prezidenta se na osvobození 15 Kamerunců a Poláka Mateusze Dziedzice podílela speciální jednotka místní armády. Zástupci Demokratické fronty Středoafrického lidu (FDPC) však uvedli, že rukojmí propustili dobrovolně jako gesto dobré vůle ve snaze dosáhnout osvobození svého vůdce Abdoulayea Miskineho, kterého vězní právě v Kamerunu. Propustili prý navíc ještě deset Středoafričanů. Skupina rovněž oznámila ukončení ozbrojeného boje, o propuštění svého velitele vězněného více než rok chce však usilovat i nadále.

Kamerunci byli prý postupně uneseni ze svých domovů nedaleko hranice se Středoafrickou republikou během letošního září a října. Kněze Dziedzice unesli povstalci 12. října ze středoafrického města Baboua, vzdáleného asi 500 kilometrů západně od metropole Bangui.

Povstalecká skupina FDPC dosud operovala ve volném svazku s rebely z muslimského hnutí Séléka, které provedlo loni v březnu v převážně křesťanské Středoafrické republice převrat. Vůdce hnutí Michel Djotodia se následně prohlásil prvním muslimským prezidentem, letos v polovině ledna ale pod tlakem sousedních států odstoupil, neboť nedokázal zastavit násilnosti vyvolané rozbroji mezi muslimskou menšinou a křesťanskou většinou.

OSN odhaduje, že kvůli bojům muselo své domovy opustit přes 650.000 lidí, asi 300.000 jich uprchlo do sousedních zemí. Obě strany sporu se vzájemně obviňují z válečných zločinů včetně etnických čistek.