"Totéž by se mělo týkat i federálních úřadů," naléhal Šojgu na prezidenta. Šojgu také požadoval, aby se nové dálnice stavěly tak, aby se v případě potřeby daly snadno použít jako záložní letiště pro vojenské letouny.

Šojgu podle tisku žádal o školení gubernátorů z "abecedy mobilizace pro případ války" pod vlivem zkušeností ze zářijového cvičení Východ 2014, během kterého měly i místní úřady ve 13 regionech plnit úkoly přidělené na válečný čas. Gubernátor Sachalinu ale "propadl" z mobilizace záložníků a prý nebyl jediný. Úřady mnohdy nevěděly, co by v případě válečného nebezpečí měly dělat. Vylepšování přípravy si ale vynucuje i konflikt na východě Ukrajiny a počínání NATO u ruských hranic.

Server připomněl, že během rozsáhlé srpnové mobilizace ukrajinských sil do boje proti proruským separatistům na východě země si i ruské ministerstvo obrany usmyslelo zmobilizovat záložníky, které povolalo na dvouměsíční cvičení. Jedním z prvních záložníků byl i místopředseda dolní komory parlamentu Vladimir Žirinovskij, který při této příležitosti požadoval "zmobilizovat celý parlament".