Nepokoje vyvolalo rozhodnutí velké poroty nepohnat k soudu policistu Darrena Wilsona, jenž 9. srpna zastřelil 18letého Michaela Browna, který předtím údajně kradl v místním obchodě. Wilson prý před vyšetřovateli vypověděl, ho Brown napadl a pral se s ním o zbraň. Podle jiných tvrzení ale mladík naopak zvedal ruce na znamení toho, že se vzdává.

Obama se k incidentu, který podle agentury Reuters rozdělil Spojené státy, vyjádřil v noci na dnešek v rámci svého vystoupení k reformě imigračního systému. Frustrace, které je možné ve Fergusonu pozorovat, podle něj nesouvisí s jediným incidentem, ale mají hluboké kořeny v mnoha skupinách lidí s jinou než bílou barvou pleti, kteří mají "dojem, že naše zákony nejsou vymáhány stejnoměrně nebo spravedlivě".

Jde prý o součást národního problému, který je třeba řešit. "Podpalovat budovy, zapalovat auta, ničit majetek... to je destruktivní a není pro to omluva," uvedl ale také prezident. Hodlá prý spolupracovat s těmi, kdo se po verdiktu poroty snaží postupovat konstruktivně.

V oblasti St. Louis bylo v úterý rozmístěno více než 2000 příslušníků Národní gardy. Měli zabránit dalším nočním výtržnostem a drancování poté, co zde demonstranti protestující proti verdiktu poroty v pondělí v noci zapálili zhruba tucet budov. Školy ve Fergusonu i v okolních městech byly v úterý zavřené, stejně jako úřady místní samosprávy.

V noci byla situace podstatně víc pod kontrolou než v pondělí. Desítky demonstrantů v blízkosti policejní stanice ve Fergusonu skandovaly hesla jako "Žádná spravedlnost, žádný klid!". Před radnicí v této převážně černošské oblasti, jejíž mocenské struktury mají ve velké míře bělošské vedení, bylo podle agentury AP zapáleno policejní auto. Za incidentem zřejmě stojí skupinka, která se odštěpila od jinak spíše poklidné demonstrace.

Po několika hodinách protestů dnes policie s pomocí megafonů demonstranty vyzvala k opuštění ulic, jinak jim pohrozila zadržením. Během noci bylo ve Fergusonu zatčeno 44 lidí, oznámil dnes šéf okresní policie. Během předchozí mnohem neklidnější noci bylo zadržených 61.

Zklamání z násilností ve Fergusonu vyjádřil americký ministr spravedlnosti Eric Holder, který vyzval k identifikaci a oddělení "kriminálních živlů" od pokojných demonstrantů.

Policie mezitím zkoumá tělo, které se našlo v jednou z automobilů ve Fergusonu. Spojitost mezi tímto případem a drancováním zatím prý nemůže vyloučit.

Protesty se v úterý rozhořely také v některých velkých městech napříč Spojenými státy, od Los Angeles po Washington. V New Yorku policie použila pepřový sprej, aby udržela pod kontrolou dav poté, co se demonstranti pokusili zablokovat Lincolnův tunel a zamířili na Times Square v centru města. Několik lidí bylo zadrženo.

Také v kalifornském Oaklandu a Atlantě protestující blokovali dopravu a v Bostonu prošli kolem nápravného zařízení, kde vězni vylepili Brownovo jméno na okno jako gesto solidarity s demonstranty.

V Seattlu odešlo z vyučování několik stovek studentů. Stovky lidí zablokovaly dopravu v části Clevelandu. Zdejší protest ovšem souvisel s jiným incidentem, při kterém policista zastřelil 12letého chlapce, který měl zdařilou repliku pistole.