"Obvykle jsou hotely a penziony dlouho dopředu na Vánoce a Silvestr rezervované. Zbývají spíš jednotlivé pokoje," řekl ČTK pracovník božídarského infocentra. Podle Hany Kučerové, která na Božím Daru zprostředkovává ubytování, je nyní Silvestr už prakticky obsazen. "Na Vánoce jsou ještě nějaká volná místa. Zájem je jak o hotely, tak i ubytování v penzionech," uvedla.

Obsazenost ale bude do značné míry záviset i na počasí. Pokud nebude dostatek sněhu, část rezervací se možná uvolní.

Hotely v lázeňských městech také nemají o klienty na konci roku nouzi. "Situace je podobná jako v minulých letech. Na Vánoce asi nebude zcela plno, ale tradičně se k nám vrací vděčná německá klientela," řekla vedoucí obchodního a marketingového oddělení Grandhotelu Pupp v Karlových Varech Jitka Markusová. "Okolo Silvestra pak zřejmě bude obsazeno určitě mezi 28. prosincem a 3. lednem. To zase přijíždí na delší pobyty ruští hosté, kteří si zpestřují lázeňské pobyty o vánoční oslavy. Děláme pro ně i Vánoce 6. ledna. Na 7. ledna pak přijde ruský Děda Mráz. Vánoce ale doplňujeme o další akce po celý advent," doplnila Markusová.

"Silvestr je už nyní obsazený a na Vánoce nám zbývá pár posledních pokojů," řekla recepční hotelu Pyramida ve Františkových Lázních. Naprostá většina klientů je ze zahraničí, Češi tvoří jen malé procento.

Zhruba sedmdesátiprocentní obsazenost má na Vánoce a Silvestr hotel Olympia v Mariánských Lázních. Podle jeho ředitele Radka Šnajdra je to srovnatelné s posledními dvěma lety. "Přibývá českých klientů, byť ne skokově. Je to pro nás ale zajímavá klientela, o kterou máme zájem," řekl Šnajdr.