Lidovci před prvním zastupitelstvem podepsali koaliční smlouvu s ANO a STAN, dohromady však mají jen deset křesel. KDU-ČSL získala v zastupitelstvu šest křesel, ANO tři a STAN jedno. ČSSD a Koalici pro otevřený Vsetín (KOV) připadly tři mandáty, ODS a komunisté mají po dvou, TOP 09 jeden.

Podle Čunka se v zastupitelstvu vytvořily dva tábory. Přestože všechny strany respektovaly právo lidovců obsadit post starosty, blok ČSSD, KOV, ODS a TOP 09 chtěl podle Čunka mít v sedmičlenné radě čtyři zástupce. Na lidovce, ANO a STAN by zbyla tři křesla. "Nesouhlasím, aby starosta byl jen panákem, který by byl ovládán nějakou skupinou," uvedl na zastupitelstvu Čunek, který poukázal na to, že lidé, kteří byli dosud ve vedení radnice, v něm chtějí zůstat. Široká koalice podle něj není ideální řešení, měla by spíše fungovat silná opozice.

"Situace je zablokovaná. V zásadě jde jen o to, kdo bude mít v radě většinu. Ti, co ve volbách nedostali hlasy, přeci nemohou dostat mandáty a rozhodovat o tom, co se děje ve městě. Voliči dali najevo, kdo na radnici má být, a nemůže si to vytrucovat ten, kdo ty hlasy nedostal," řekl Čunek.

Podle zastupitele ČSSD Petra Kořenka celý problém při jednání začal již v začátku z nepochopení. "Zazněla věta o široké koalici, ale nikdo neřekl, jak měla být sestavena, nikdy se nemluvilo o tom, kdo by v ní měl zasednout," podotkl Kořenek. Jeho strana přitom podle jeho slov nebyla oslovena jako druhá ve volbách. "Byli jsme pozváni na jednání s KDU a u nich už seděli zástupci ANO a STAN. Byli jsme ti, kteří měli posloužit ke zvolení, ale z této pozice se vyjednávat nedá. Myslím si, že toto je problém všech stran, které byly postupně osloveny, tak se toho lekly a v tom se to zablokovalo. Jediný způsob, jak to odblokovat, bylo, aby v koalici měli zástupce všichni," řekl ČTK Kořenek, podle kterého široká koalice fungovala bez problémů i minulé volební období.

Dosluhující starostka Iveta Táborská (ODS) na zastupitelstvu také uvedla, že ODS dostala nabídku na účast v radě. "V tisku stále čtu o tom, jak odvádím špatnou práci, tak nevím, co si o tom mám myslet," podotkla. Ve hře byla i varianta, že by ODS podpořila menšinovou koalici.

Lídr KOV Michal Berg poznamenal, že byli coby nový subjekt nepříjemně překvapeni vzájemnou nedůvěrou stran. "Vůbec netuším, jak by to mělo být vyřešeno. Z mého pohledu jsme pro to udělali všechno," podotkl.

Minulé volby těsně před lidovci vyhrála ODS a získala místo starosty, vytvořila koalici s lidovci, ČSSD a TOP 09, v zastupitelstvu měla 16 křesel. V opozici skončili komunisté, Volba pro město, SNK ED a uskupení Zdravé město Vsetín.