Nová rusko-abchazská smlouva o strategické spolupráci, kterou Putin a Chadžimba podepsali, má platnost deset let.

Program ruských investic do rozvoje Abcházie v příštích třech letech počítá podle Putina se sumou více než 12 miliard rublů (asi šest miliard korun). Kromě toho Rusko podle prezidenta poskytne Abcházii v příštím roce dodatečných pět miliard rublů na plnění smlouvy o spojenectví a strategickém partnerství.

Podle ruských nezávislých médií investovalo Rusko do povstaleckého regionu už desítky miliard rublů, z nichž nemalá část skončila v kapsách bossů abchazské mafie a vládnoucích rodinných klanů.

Smlouva se obsáhle zabývá vojenskou spoluprací obou států. Obsahuje klauzuli o vzájemné vojenské pomoci, která ukládá Moskvě zasáhnout v případě ozbrojeného útoku na Abcházii. Do roka má vzniknout společná skupina vojsk a do tří let se mají abchazské armádní standardy přiblížit ruským. Rusko se má také podílet na ostraze hranic Abcházie s Gruzií.

V dokumentu se výslovně uvádí, že Rusko "se všemožně vynasnaží o upevnění zahraničních styků Abcházie včetně rozšíření okruhu států, které republiku uznaly". Diplomatické úsilí Moskvy bylo zatím v tomto ohledu téměř bezvýsledné: Abcházii jako samostatný stát neuznal kromě Ruska ani jeden z postsovětských států. Diplomatické styky navázala Abcházie zatím jen s ruskými spojenci Nikaraguou a Venezuelou a s dvěma tichomořskými ostrovy.

Evropská unie podle BBC uvedla, že rusko-abchazská dohoda odporuje stanovisku Bruselu o územní celistvosti Gruzie. V samém Tbilisi proti smlouvě i "ostudnému mlčení vlády" před týdnem demonstrovaly tisíce lidí. Gruzínská vláda nicméně minulý měsíc varovala, že podpis smlouvy bude na překážku normalizaci rusko-gruzínských vztahů a stane se dalším krokem k anexi Abcházie. Gruzínská opozice kritizovala vedení země za pasivitu.

"Vláda nemá žádnou politiku v tomto směru. Jediné, co může vedení Gruzie dnes udělat, je stoupnout si před vlajku NATO a udělat si fotku na památku (...) Nejbolestivější je to, že každým dnem ztrácíme šanci urovnat tento problém. Kdybych byla u moci, pak by se smlouva mezi Abcházií a Ruskem v žádném případě nepodepsala," prohlásila bývalá předsedkyně gruzínského parlamentu Nino Burdžanadzeová.