Stropnický uvedl, že sklad v Květné, který se rok nepoužíval, by měl být v provozu do 13. prosince. K uvedení skladu do provozu je podle ministra ještě třeba řada technických kroků. Už nyní se v něm pracuje například na kontrole elektroinstalací. "Doufám, že termín 13. prosince by mohl být reálný. Munice, která je určená k prodeji, by možná mohla být odvážena již koncem listopadu," uvedl Hověžák.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že sklad v Květné zatím zůstane v majetku armády ČR. Zhruba do týdne by podle něj mělo být jasné, kolik munice se do Květné převeze. Stropnický dříve odhadl, že by mohlo jít o 2800 tun munice z celkových 15.000 tun uskladněných ve Vrběticích.

Firmy, které munici ve Vrběticích skladují, podle Chovance se státem komunikují a k převozu se staví pozitivně. Za uskladnění v Květné budou společnosti státu platit nájem. Pokud by firmy odmítly se státem spolupracovat, umožňují podle Chovance zákony materiál zabavit a na náklady společností převézt. Provoz areálu v Květné by podle dřívějších slov Stropnického mohl přijít asi na 100 milionů korun ročně.

V Květné byl muniční sklad desítky let, zrušen byl teprve loni a obyvatelé obce se s jeho přítomností sžili. Vedení Květné však požaduje bezpečnostní záruky. "Chceme, aby to bylo pod armádou, k ní máme důvěru, a aby zde bylo profesionální vojenské hasičské družstvo. Když došlo k výbuchu ve Vrběticích, hasiči tam nebyli, a když přijeli civilní, naštěstí od toho utekli a nebyly další oběti," řekl ČTK starosta Květné Petr Škvařil. Podle něj měla armáda propracované postupy a provoz i ostraha byly na vysoké úrovni. V obnoveném skladu by mohli najít práci i lidé z vesnice a okolí. Dříve bylo v celém středisku zaměstnáno 40 až 50 lidí, nyní by jich bylo méně.

Ve Vrběticích ve druhé polovině minulého týdne vypršela sedmidenní lhůta bez neřízeného výbuchu. Pyrotechnici ji stanovili k tomu, aby mohli prostor prohlásit za bezpečný a povolit odvoz munice uskladněné v dalších budovách.

Sklad ve Vrběticích, jehož část si pronajímala ostravská společnost Imex Group, vybuchl 16. října. Dva zaměstnanci firmy při něm zemřeli. Ve skladu explodovaly desítky tun munice.

Co bude s vrbětickým areálem po odvozu munice, se podle jeho správce Vojenského technického ústavu výzbroje a munice Slavičín zatím neřeší. Mluvčí ústavu Pavel Lang ČTK dnes řekl, že je to totiž otázka měsíců, než bude munice do Květné převezena, a také následná sanace bude trvat několik měsíců. Petr Sýkora z tiskového oddělení ministerstva obrany ČTK k tomu doplnil, že vojenský ústav je oprávněn tento nemovitý majetek ve veřejné soutěži prodat, pokud se tak rozhodne, s prodejem ale musí souhlasit ministerstvo obrany, které je zřizovatelem ústavu.

Podle vlachovického starosty by si obec přála, kdyby areál našel civilního provozovatele. "Mohla by tam být malá průmyslová zóna," uvedl Hověžák. Pokud by se ale privátního vlastníka najít nepovedlo, obec by chtěla areál převzít sama. "Než by tam měla být munice, ať je radši prázdný," uzavřel Hověžák.