"Já tady nevidím zvraty, zlomy ani kritiku tam, kde ji vkládáte vy," řekl dnes Zaorálek novinářům. "Premiér pouze řekl, že je jen jedna vládní pozice, kterou všichni respektují. Pokud k tomu přidal nějaké jméno, tak v tom nevidím nic takového," poznamenal šéf diplomacie.

"Věci, které se snažíme formulovat já a pan premiér, jsou po dohodě a myslím si, že je musí respektovat všichni ti, kteří tady se mnou pracují," dodal Zaorálek.

"Především platí, že pan náměstek Drulák, stejně jako další zaměstnanci vlády, musí respektovat politiku vlády," řekl ve středu Sobotka novinářům během návštěvy Spojených států, kde se zřetelně přihlásil k odkazu prvního polistopadového prezidenta Václava Havla a jeho pojetí zahraniční politiky, silně akcentující obranu lidských práv. Právě to v minulosti kritizoval Drulák, když označil havlovské pojetí zahraniční politiky za chybné a škodlivé.

"Stejně pečlivě, jako jste poslouchali vy naše projevy, tak já věřím, že stejně pečlivě je poslouchali i vysocí státní úředníci," dodal ve středu se zřejmým odkazem na Druláka Hamáček. Sobotka nicméně uvedl, že Drulákovo odvolání nyní nepožaduje. K možným personálním dopadům premiérových výroků se dnes Zaorálek nevyjádřil.

Drulák na Sobotkovy a Hamáčkovy výroky ve čtvrtek reagoval vyjádřením, že "souhlasí s premiérem, jelikož úředníci musí plnit vůli vlády".

Ministerstvo zahraničí v současnosti připravuje reformu koncepce politiky lidských práv, která by podle představ nynějšího vedení Černínského paláce měla mít širší záběr a vedle obhajoby občanských svobod by měla klást důraz na sociální práva či práva související se životním prostředím.

Návrh nové koncepce plánuje diplomacie diskutovat s veřejností a v prosinci uspořádá mezinárodní konferenci o politice lidských práv, které by se podle Zaorálka měly zúčastnit výrazné evropské osobnosti, jež se touto problematikou zabývají.

"Chceme, aby lidskoprávní problematika byla pilířem české zahraniční politiky, abychom ji rozvíjeli, aby byla veřejnosti srozumitelná a aby odpovídala tomu, jak se v současné době ta oblast rozvíjí. Žijeme ve světě, kde se věci mění, a není možné vystačit se stejnými přístupy jako v minulosti," uvedl Zaorálek. Zdůraznil, že za realizaci politiky lidských práv je na ministerstvu zodpovědný výhradně on, a ne náměstek Drulák.