O intenzitě vídeňských jednání svědčí rychle se střídající změny v programu ministrů. Šéf americké diplomacie John Kerry měl dnes odcestovat na konzultace se svými evropskými partnery do Paříže a jeho íránský protějšek Mohammad Džavád Zaríf měl odjet do Teheránu. Po několika hodinách ale oba oznámili, že zůstávají ve Vídni. Jejich večerní schůzka byl třetí za posledních 24 hodin. Kerryho mluvčí Jennifer Psakiová řekla, že se ministr rozhodl pokračovat v konzultacích.

Íránská agentura IRNA oznámila, že Kerry přišel s novými návrhy, které mají překlenout spory, jež dohodu blokují.

Ve Vídni dnes byli také ministři zahraničí Francie a Británie Laurent Fabius a Philip Hammond, ale ti už odletěli do Paříže. Fabius vyzval Írán, aby se chopil příležitosti a dohodl se, Hammond zase upozornil, že Írán může dohodou mnoho získat. Íránci podle diplomatů žádají rychlé zrušení sankcí, avšak vyjednávači, kteří se účastní expertních rozhovorů, stále poukazují na nevyjasněné stránky íránského programu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, jehož země se rozhovorů také účastní, s Kerrym konzultoval telefonicky a shodli se, že k tomu, aby se dospělo k dohodě do pondělka, je zapotřebí vyvinout další úsilí.

Podle diplomatů, kteří byli při přípravných jednáních v Ománu, je hlavním bodem sváru technologie obohacování uranu. Západ prý chce, aby se Írán omezil na 4500 odstředivek, ale Íránci jich už mají 19.000, z toho skoro polovina je v provozu. Dalším problémem je dohoda o uvolňování sankcí. Teherán prý tlačí na jejich rychlé zrušení, zatímco Západ navrhuje uvolňovat je postupně v příštích 20 letech.

Poslední kolo jednání o íránském jaderném programu začalo tento týden v úterý a zúčastnili se ho zástupci USA, Ruska, Číny, Francie, Británie a Německa. Mnoho diplomatů se podle agentury Reuters domnívá, že jednání budou muset být prodloužena.