"Stali jsme se zaměstnanci občanů Prahy 7. Jsme si toho vědomi a budeme se podle toho chovat," řekl po svém zvolení nový starosta Čižinský. Před novým vedením je podle něj mnoho velkých úkolů, například vybudování nových míst ve školkách a nové budovy radnice. Místostarosta Mirovský připomněl, že jím vedená koalice PRO 7 bude mít na starosti životní prostředí, dopravu a bezpečnost. "To, jak špatně byla Praha 7 vedena posledních osm let, nám pomohlo se emancipovat," dodal. Městkou část dosud vedla koalice ODS a ČSSD pod vedením starosty Marka Ječménka (ODS).

Rada městské části bude i nadále sedmičlenná. Kromě starosty a tří místostarostů do ní byly zvoleny filmová produkční Hana Třeštíková, architektka Kateřina Vídenová (obě Praha 7 sobě) a redaktorka časopisu Moderní obec Silvie Kratochvílová (Koalice PRO 7).

Hnutí Praha 7 sobě získalo 15 mandátů, koalice PRO 7, kterou tvoří SZ, Piráti, SNK-ED a nezávislí kandidáti, čtyři. V devětadvacetičlenném zastupitelstvu v Praze 7 tak bude mít koalice pohodlnou většinu 19 hlasů. Koaliční smlouvu obě hnutí podepsala v úterý večer.

Nové vedení městské části se chce zaměřit na transparentnost, otevřenost a vstřícnou komunikaci radnice. Důležitá je pro ně také rozpočtová odpovědnost, péče o životní prostředí, zklidnění dopravy a podpora kulturních aktivit.

Lídr vítězného hnutí Čižinský na sebe upozornil bojem proti stavbě obchodního centra a také referendem o stavbě radnice. Místní hlasování, pro která sdružení sebrala tisíce podpisů, dosavadní koalice ODS a ČSSD odmítla. Soud jí ale nařídil referendum vypsat. Lidé nakonec odhlasovali regulaci ceny, za kterou má městská část diskutovanou budovu postavit.

Nově vzniklé hnutí, které do boje o zastupitelská křesla postavilo kromě Čižinského i historika Richarda Biegela, získalo 43,69 procenta hlasů. Nad dalšími stranami zvítězilo s náskokem více než třiceti procentních bodů. Koalici PRO 7 vede Mirovský, který z opozičních lavic v zastupitelstvu brojil za stejná témata jako Čižinský. Kromě nich se do zastupitelstva dostala TOP 09, ODS, ANO a ČSSD.