Koaliční smlouvu podepsali zástupci pěti stran v noci na dnešek. "Shodli jsme se na programových prioritách i na rozložení sil ve vedení města v příštích čtyřech letech," uvedl Beitl. Podle něj jde o koalici rozpočtové odpovědnosti. Realizace priorit vytvořených podle volebních plánů koaličních stran bude závislá na možnostech rozpočtu. "Pro nás jsou priority vyrovnaný rozpočet, dokončení projektu teplárenství a schválení územního plánu," řekl Beitl.

Ve vedení města by kromě něj měl zůstat i současný náměstek pro ekonomiku za ODS Miloš Vele. Zbývající dva náměstci budou z ČSSD, konkrétně její lídr, právník Pavel Svoboda a poslanec Lukáš Pleticha, kteří budou mít na starost kulturu, sport, školství i rozvoj. Dalších pět míst v radě obsadí dva zástupci Domova a po jednom z ODS, Nové budoucnosti a TOP 09. Dosud vládnoucí ODS a Domov tak budou mít v devítičlenné radě většinu pěti hlasů.

Pleticha změnu postoje ČSSD k ODS zdůvodňuje tím, že jiná možnost nebyla. "Voliči nám to budou určitě zazlívat, ale jinak to poskládat nešlo," řekl dnes ČTK Pleticha. ČSSD měla původně podepsanou koalici s ANO 2011, Změnou pro Jablonec a Novou budoucností. Minulý týden ale ANO kvůli údajným rozporům se Změnou tento projekt po měsíci rozbilo. "Zkusili jsme vše možné, hodně jsme stáli o koalici s ANO a Změnou, po událostech posledních víkendu jsme to ale vyhodnotili jako ztracený boj. S ANO jsme se nikam neposunuli. Představa, že koalice bude opřená o takového partnera, by byla sebevražda," dodal Pleticha.

Zklamaný z rozpadu předchozí čtyřkoalice s ANO byl i lídr Nové budoucnosti Pavel Žur. Do spojení s ODS jde kvůli ČSSD, s níž má jeho uskupení podobný program. "Chceme náš volební program naplňovat, zárukou pro mě je spolupráce s ČSSD, proto jdeme do velké koalice," uvedl Žur, který by se měl stát jedním z radních.

I ODS jednala podle Beitla o vytvoření koalice s ANO. "Sociální demokracie ale měla přímý tah na branku," zdůvodnil Beitl, proč se rozhodli pro spojení s ČSSD.

V Jablonci volby vyhrála ODS, která získala stejně jako druhé ANO sedm mandátů. Po čtyřech křeslech má ČSSD a Změna pro Jablonec. Tři získalo uskupení Domov nad Nisou, které poslední čtyři roky ve městě spolu s ODS vládlo. Po dvou zastupitelích mají Nová budoucnost pro Jablonec a TOP 09, jednoho KSČM.

Ustavující jednání zastupitelstva, kde bude zvolen primátor i členové rady města, se koná ve čtvrtek 27. listopadu od 15:00.