"Chtěli bychom slyšet stoprocentní garanci toho, že nikdo nebude přemýšlet o začlenění Ukrajiny do NATO," řekl Peskov. "Chceme slyšet, že aliance se přestane přibližovat k ruským hranicím, že skoncuje s pokusy porušit rovnováhu sil. Nic takového, bohužel, neslyšíme," poznamenal Peskov.

A ani to Moskva neuslyší, ujistila dnes večer v Bruselu podle agentury DPA mluvčí Severoatlantické aliance. NATO Rusku nezaručí, že nikdy Ukrajinu jako člena nepřijme, řekla. Zároveň dodala, že takový požadavek je nereálný a není v souladu s mezinárodními úmluvami, které podepsalo i Rusko. Moskva totiž jejich podpisem uznala, že každý stát má možnost sám rozhodnout o svých bezpečnostních smlouvách, a Kreml proto musí respektovat svrchovanost Ukrajiny.

Putin v úterý obvinil Spojené státy, že se snaží podmanit si Rusko. "V dějinách se to ale nikdy nikomu nepodařilo a nikomu se to ani nepodaří," zdůraznil šéf Kremlu.

Putin minulý týden čelil tlaku vedoucích západních politiků, zejména v australském Brisbane na víkendovém summitu skupiny nejvyspělejších ekonomik G20, kteří se ho snažili přimět ke změně politiky vůči Ukrajině. Putin ale naznačil, že jejich úsilí je marné.