"Podle stavu věcí jsme bohužel stále ještě daleko od nějakého uvolnění napětí a ještě dál jsme od politického řešení," poznamenal šéf německé diplomacie. Nicméně zároveň varoval před tvrzením, že křehké příměří na východě Ukrajiny ztroskotalo.

Steinmeier byl v úterý nejprve v Kyjevě a poté v Moskvě, aby s představiteli obou zemí hovořil o možnosti vyřešit konflikt na Ukrajině. Německo je považováno za jakéhosi prostředníka mezi kyjevskou vládou a Kremlem.

Steinmeiera po jeho úterním jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem pozval Putin nečekaně k setkání. Rozhovor trval 75 minut, ale Kreml po něm vydal jen stručnou zprávu o konání. Německý ministr dnes podle DPA řekl, že šlo o "otevřenou a vážnou" rozmluvu a že zjevně přetrvávají značné rozdíly obou stran v pohledu na konflikt.

Kyjev a Západ obviňují Rusko z podpory proruských povstalců na východě Ukrajiny zbraněmi i vojáky, Moskva to ale popírá. Putin uplynulý víkend čelil na summitu skupiny největších ekonomik G20 v australském Brisbane velkému tlaku západních představitelů, aby změnil svůj přístup k Ukrajině.

Zástupci Kyjeva a povstalců se 5. září v Minsku za přítomnosti ruských představitelů a členů mise OBSE dohodli na příměří. To je však od té doby porušováno, z čehož se strany vzájemně obviňují.