Dva palestinští útočníci vtrhli do synagogy v úterý časně ráno ozbrojeni sekáčky na maso a pistolemi. Zabili čtyři rabíny, všichni měli dvojí občanství - tři byli občany Izraele a USA, čtvrtý měl státní příslušnost Izraele a Británie. Následně zranění podlehl i třicetiletý policista Zidan Saif. Jeho pohřeb se uskuteční během dneška.

Zranění utrpělo ještě dalších sedm lidí, někteří z nich byli hned během úterý operováni a nadále zůstávají v nemocnici. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu útok označil za výsledek podněcování k násilí proti Židům a nařídil strhnout domy obou atentátníků.

Útočníci byli podle palestinských sdělovacích prostředků bratranci Ghasán a Udaj abú Džamál ze čtvrti Džabal Mukabir ve východním Jeruzalémě. Izraelská policie ve čtvrti zatkla devět jejich příbuzných.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nařídil již v úterý provést demolice domů obou atentátníků a také lidí, kteří na Izraelce útočili v minulosti. V noci na dnešek byl proto ve východním Jeruzalémě srovnán se zemí dům, ve kterém žil jednadvacetiletý palestinský útočník, který na konci října najel do lidí čekajících na tramvaj. Zabil tříměsíční dítě a turistku z Ekvádoru, poté ho zastřelili policisté, když se snažil z místa činu utéct. Rodina palestinského útočníka tehdy tvrdila, že nešlo o cílený útok, ale o dopravní nehodu.

Papež František dnes během generální audience na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu označil násilí v Izraeli za nepřijatelné. "Sleduji s obavami alarmující nárůst napětí v Jeruzalémě a v dalších částech Svaté země, kdy se násilí nevyhýbá ani místům určeným k modlitbě," prohlásil papež.

Do synagogy, která se v úterý stala terčem útoku, se dnes ráno vrátili věřící, aby se za zpřísněných bezpečnostních opatření společně modlili a uctili památku obětí. Zátarasy a bezpečnostní kontroly vyrostly i na mnoha dalších místech v Jeruzalémě.