Ropovod společnosti TransCanada za osm miliard dolarů má sloužit k přepravě surové ropy z Kanady do Mexického zálivu. Podle ekologů ale bude stavba znamenat velkou zátěž pro životní prostředí. Republikáni, kteří kontrolují Sněmovnu reprezentantů, ale nynější Senát neovládají, ropovod podporují a Obamu kritizují, že schválení odkládá už déle než pět let. Obama svůj souhlas odpírá, aby si podle analytiků neznepřátelil vlivné levicové a zelené kruhy.

Úterní senátní hlasování skončilo poměrem hlasů 59 pro ku 41 hlasům proti, když stoupencům stavby chyběl jediný hlas. Pro stavbu zvedlo ruku kromě všech 45 republikánů i 14 senátorů Obamovy demokratické strany.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest v úterý na tiskové konferenci odmítl jasně odpovědět na otázku, zda by prezident v případě schválení návrhu v Kongresu použil veta. Vláda by nicméně podle mluvčího považovala schválení plánu na výstavbu za předčasné, protože ministerstvo zahraničí ještě nedokončilo ekologickou expertízu.

Osud stavby zůstává otevřený, protože politická situace v americkém parlamentu se po kongresových volbách ze 4. listopadu změnila. Demokraté přišli o senátní většinu, a ztratili tak moc nad oběma komorami. V novém složení Kongres začne zasedat od ledna.

Republikáni se už nyní podle agentury AP netají úmyslem předložit v Kongresu návrh znovu v příštím roce. Vůdce republikánských senátorů Mitch McConnell oznámil, že Keystone XL se dostane na pořad senátního jednání hned v lednu.

Po dokončení by měl mít celý potrubní systém přepravní kapacitu až 830.000 barelů ropy denně. V lednu byla dokončena jižní větev ze státu Oklahoma k rafineriím na pobřeží Mexického zálivu.