Vzpomínkové akce se zúčastnili nejvyšší chorvatští činitelé, včetně prezidenta Iva Josipoviče a celé vlády, členové parlamentu a představitelé katolické církve. Po shromáždění před místní nemocnicí, symbolem vukovarského utrpení, se zástup dlouhý několik kilometrů vydal na pochod k pět kilometrů vzdálenému památníku s hroby obětí.

Účastníci pochodu, mezi nimiž byli pamětníci bojů o Vukovar a o další místa na východě Chorvatska, nesli státní vlajky a také bojové zástavy chorvatských jednotek, které tehdy město a jeho okolí bránily.

Ozbrojený konflikt propukl v létě 1991 poté, co se Chorvatsko jednostranně odtrhlo od jugoslávské federace. Chorvatští Srbové, kteří chtěli zůstat ve spojení se Srbskem, to odmítli a s podporou jugoslávské armády zahájili ozbrojené povstání. Na částech chorvatského území se silnou srbskou menšinou pak v prosinci 1991 vyhlásili samozvanou Republiku srbská Krajina (RSK).

"Vukovarská operace" srbských sil začala už v srpnu a v jejím průběhu a bezprostředně po pádu města přišlo o život na 1600 lidí, z toho 1100 civilistů. Z tohoto regionu pak uprchlo nebo bylo vyhnáno kolem 22.000 obyvatel jiné než srbské národnosti.

Srbští ozbrojenci po pádu Vukovaru odvedli z tamní nemocnice 200 zraněných vojáků a civilistů na farmu Ovčara, kde je povraždili. Kvůli odpovědnosti za tento masakr odsoudil Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dva bývalé důstojníky jugoslávské armády Veselina Šljivančanina a Mileho Mrkšiče k 17 a 20 letům vězení.