Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Schytal to za Zemana: Zbloudilé vejce trefilo do hlavy i prezidenta Německa!

Autor: ČTK, simao - 
18. listopadu 2014
00:01

Zavánělo to mezinárodní ostudou. Prezidenta Zemana 17. listopadu na Albertově vypískal dav, na hlavu státu začal dokonce házet rajčata, vajíčka a další věci, které měli lidé po ruce! To vše ale před zraky dalších čtyř středoevropských prezidentů. A Němec Joachim Gauck měl smůlu. Schytal to údajně také. Byl otřesený, tvrdil mluvčí Hradu.

Prezident Zeman definitivně rozdělil republiku. Tábor jeho odpůrců je početný, což mohlo být vidět i během akcí při výročí 25 let od sametové revoluce. Na Národní třídě dostal Miloš Zeman „červenou kartu“ od tisíců nespokojených občanů, na Albertově ho vypískali. Před sprškou vajec, rajčat a dalších předmětů se ho snažili chránit bodyguardi s deštníky i tajemník Jaroslav Hlinovský. „Poprvé se u nás fandilo soupeřům. Maďarsku, Polsku, Německu a Slovensku. Na našeho reprezentanta se pískalo. Albertov 17.11.2014,“ podivil se na Twitteru televizní komentátor Robert Záruba a přidal vtipnou glosu.

Ostatním prezidentům skutečně lidé aplaudovali a naslouchali jim. Zemanovi nikoli. Jenže společně se Zemanem to údajně schytala i německá hlava státu Joachim Gauck. Přispěchal s tím Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček, podle kterého byl Gauck po zásahu otřesen, ale rozhodl se pokračovat v programu. Zprávy o vejcích, která přistála na prezidenty, začaly přebírat i německé zpravodajské weby. A Die Welt uveřejnil snímek, na kterém se Gauck skutečně drží za spánek, do kterého měl být trefen. 

„Byl jsem v ten okamžik necelý metr od prezidenta Joachima Gaucka. Byl jsem přímým svědkem této politováníhodné záležitosti,“ potvrdil pro lidovky.cz hradní mluvčí Ovčáček zásah do německého prezidenta. „Pan prezident Gauck byl vejcem zasažen, jistě uznáte, že v tu chvíli to pro něj nebylo nic příjemného,“ dodal i v době, kdy německá ambasáda dementovala, že by Gaucka trefilo vejce. Podle ČT 24 zasáhla Gaucka jen skořápka a celou věc vzal s humorem.   

Protesty proti Zemanovi však překryly samotný význam akce – vzpomínky na 25. výročí sametové revoluce a oslavu svobody. Řada Čechů dala najevo, že se s myšlenkami a názory Miloše Zemana neztotožňuje. Emoce rozdmýchal prezident i svým vyjádřením o událostech ze 17. listopadu 1989 z Národní třídy,   

Video Zprávy: Výprask pro Zemana nejen za k*ndy! A „zloděj“ Klaus"? - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Význam demonstrace na Národní třídě pro pád režimu Zeman zpochybnil už v sobotu. V debatě k výročí revoluce tehdy uvedl, že protest byl jednou z mnoha demonstrací a zákrok Pohotovostního pluku SNB nebyla žádná „krvavá řež“.

Prezidenti se přitom z Albertova vydali na besedu na půdě Právnické fakulty UK a Zeman zde pokračoval ve svém hodnocení sametu. Upozornil totiž, že ze zhruba 50tisícového pochodu z Albertova podle něj zbyly na Národní jen dvě tisícovky lidí. „To jediné, co neumím, je souhlasit s tím, že ti, kdo utekli, jsou dnes těmi největšími hrdiny,“ upozornil Zeman. „Režimem kromě jiného otřásla mimo jiné neschopnost předchozího komunistického vedení, které bylo tak stupidní, že nebylo možné vydržet ani minutu jeho následující vládu,“ dodal český prezident. A svým zahraničním protějškům poděkoval, jak dění v jejich zemích inspirovalo českou revoluci. Na tuhle návštěvu Česka však ale nikdo z prezidentů asi jen tak nezapomene. 

aanitaa ( 18. listopadu 2014 14:31 )

Sova 13

e.44 ( 18. listopadu 2014 14:23 )

Já tady před volbou napsala, že kdy šlo o to jestli Fischer nebo Zeman, že budu volit Zemana,.....samozřejmě jsem ho ve finále nevolila, ale za to že mě třeba jenom na okamžik mohlo napadnout, že bych ho mohla volit, bych si dneska nafackovala.

sova13 ( 18. listopadu 2014 14:18 )

Tak nějak. Kromě těch dvou pro mě byl nepřijatelný ještě Fischer, ti ostatní sice žádná sláva zároveň ale ani žádná katastrofa, jako ta příšerná trojice, co se držela na špičce a z které pro mě byl Zeman tím nejméně přijatelným, jak pro svoje dřívější i současné postoje, tak kvůli věku, nemocem, závislosti na alkoholu a důsledků z toho plynoucích a ta jeho vylhaná předvolební kampaň, to tedy taky bylo "něco ".

abvydavatelstvi ( 18. listopadu 2014 13:13 )

Já jsem pořád psala před volbami ať Češi voli mladšího prezidenta .... velky výběr tam nebyl ale byl vždy lepší než knize nebo Zeman... nemám nic proti starým lidem ale měli by už konečně vědět kdy maji skončit... a užívat si staří někde v lázních nebo na dovolených a s rodinou.... A jak může stary prezident plnit svou funkci když už je většinou nemocný....... a pořádně mu to nemyslí ..... Pokud je mu smutno za Ruskem které nás okupovalo... tak může Putina požádat o azyl a odstěhovat se do Ruska.... Stát by měl rozvíjet vlastni kulturu... vlastní výrobu a teprve přebytky prodávat jiným státům... stát by měl být soběstačny a ne se pořád opicit po druhých a někomu se podrizovat ....

sova13 ( 18. listopadu 2014 12:43 )

Pokud by zadal konkrétní důvod, proč ne? Zeman těch důvodů zadal valník

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa