Od 16. září, kdy Islámský stát ofenzivu u Kobani zahájil, přišlo o život už téměř 580 džihádistů. Na straně kurdských milic, které proti IS bojují, ztráty čítají 361 životů. Zahynulo také 21 civilistů, uvedla SOHR.

Do Kobani dorazili v pátek posily z řad iráckých kurdských bojovníků, takzvaných pešmergů, kteří mají obráncům tohoto klíčového města pomáhat odrazit ofenzivu islamistů. Přivezli s sebou i těžké zbraně, kterých se dosud syrským Kurdům v bojích proti radikálům nedostávalo. Asi 150 pešmergů by se mělo do vojenských akcí ve městě zapojit v nejbližších hodinách, uvedli místní kurdští představitelé.

"Nyní se pešmergové připravují na boje, zaujímají pozice, chystají si zbraně," řekl agentuře Reuters jeden z kurdských představitelů Enver Muslim. "Chyběly nám zbraně a munice, které přivezli, a přijeli i další bojovníci, což by mohlo pomoci zvrátit bitvu," doplnil ho jiný z Kurdů Idrís Nasan.

Strategicky důležité město Kobani je poslední baštou Kurdů na severu Sýrie. Pokud by padlo, ovládl by Islámský stát pohraniční pás od severovýchodního cípu Sýrie až po město Halab.

Islamisté nyní kontrolují některé části města na severu Sýrie a obsadili i desítky vesnic v jeho okolí. Kvůli násilnostem uprchlo v posledních týdnech do sousedního Turecka již více než 200.000 civilistů.