"Centrální vláda se dopouští zneužívání moci a justice," prohlásil krátce po oznámení Madridu šéf katalánské vlády Artur Mas. Madrid podle něj používá ústavní soud k řešení politických sporů, což není posláním tohoto soudu. Mas zdůraznil, že bude dál připravovat všelidové hlasování a hledat i právní cesty k jeho prosazení.

Regionální vláda v Barceloně chtěla původně vyhlásit plnohodnotné, byť nezávazné referendum. Když ale španělský ústavní soud takový plebiscit prohlásil za nezákonný, rozhodl se Mas vyhlásit alespoň lidovou "konzultaci". Ta by prakticky nebyla ničím jiným, než rozsáhlým průzkumem veřejného mínění, které by organizačně zajišťovali dobrovolníci. Podle Mase se jich už přihlásilo na 40.000.

Madrid se hlasování plánované na 9. listopadu pokusí zablokovat podobně, jak tomu bylo v případě referenda, oznámila dnes španělská vicepremiérka Soraya Sáenzová. Vláda se podle ní rozhodla na ústavní soud obrátit už dnes.

Španělská vláda považuje jakékoli podobné hlasování za protiústavní, protože by umožnilo části španělských občanů rozhodovat o záležitosti, která se týká celé země.

Španělský premiér Mariano Rajoy tento týden katalánskou "konzultaci" označil za "pseudohlasování". Není ale jasné, jak by Madrid hlasování zabránil, pokud ho katalánští předáci navzdory všemu uspořádají.