VPM to nepovažuje za logický postup a tvrdí, že snahou ČSSD je za každou cenu udržet dosavadní koalici ČSSD s ODS. Dnešním prohlášením podle něj dala ČSSD jasně najevo, že zájem o VPM nemá.

"Je to varianta, která vypadá, že by mohla být nejvýhodnější jak pro město, tak pro sociální demokracii," uvedl Navrátil. Dodal, že je předčasné hovořit o tom, kolik míst by chtěla ČSSD v radě.

"Cílem vyjednávacího týmu za ČSSD v Chebu je dosažení stabilní a dlouhodobě pracující koalice a co nejlepší pozice pro ČSSD. Obě varianty jsme velice pečlivě prověřili a prozkoumali přínosy a rizika pro město i pro ČSSD," uvedl Navrátil. Dodal, že nezavírá dveře ani ostatním stranám ke spolupráci koaliční nebo na jednotlivých projektech.

V komunálních volbách zvítězila VPM - Alternativa se šesti mandáty a 16,81 procenta hlasů. Za ní skončilo ANO s pěti mandáty a 16,58 procenta hlasů, třetí ČSSD má 15,97 procenta hlasů a také pět mandátů, stejně jako KSČM s 14,27 procenta hlasů. Čtyři křesla v zastupitelstvu obsadí zástupci sdružení ODS a nezávislých, tři má Koalice pro Cheb a dvě Svobodní.

V polovině října uvedla VPM, že chce sestavit širokou koalici s dalšími čtyřmi stranami, a to ČSSD, ANO, Koalice pro Cheb a Svobodní. Měla mít 21 z 30 hlasů v zastupitelstvu.

"ČSSD svým prohlášením vyšachovala vítěze voleb. Navrhli jsme podle mého názoru velice stabilní koalici, a to proporcionálně podle výsledků voleb. ČSSD ale trvala na pozici starosty a jednoho radního. V rámci konstruktivního vyjednávání jsme řekli, že my nelpíme na placených funkcích, takže jsme ČSSD plně vyhověli. Sporných bodů v programech nebylo tolik a nebyly nepřekonatelné," řekl lídr kandidátky VPM Miroslav Plevný. Po dnešním prohlášení sociálních demokratů se Plevný domnívá, že to celé byla jen hra a že ČSSD s VPM jednat nechce. Domnívá se, že cílem je za každou cenu udržet dosavadní koalici ČSSD a ODS. Podle Plevného má koalice, o níž se nyní jedná, jen 15 členů, neboť ze strany ODS jde jen o tichou podporu, protože někteří koaliční partneři mají výhrady.

Plevný má informace, podel nichž není ani v ANO právě projednávaná koalice schválená. "A my v současné době ještě dokonce s ANO jednáme, jestli bychom se nemohli dohodnout s nimi bez ČSSD," uvedl. Pokud VPM skončí v opozici, což nechtělo, chce se chovat konstruktivně a hlídat vedení města v rámci možností, které má.

"S VPM jsme jednali, nebráníme se tomu ani do budoucna. Ale teď preferujeme jinou koalici, než kterou nabízeli oni," uvedl Navrátil.

Původní návrh vítězné strany počítal s tím, že by starosta připadl VPM, místostarosty by dostaly ANO i ČSSD. Plevný už v polovině října nevyloučil možnost, že se strany dohodnou na jiné koalici bez VPM.