"Pan náměstek Kulhánek odchází v podstatě z rozhodnutí strany sociální demokracie, protože to byl politický náměstek," uvedl Stropnický. Očekává, že mu výhledově premiér předloží náhradníka. Kulhánek bude od 1. listopadu zastávat funkci náměstka ministra zahraničí pro aktuální politické otázky a mezinárodní bezpečnost, sdělil dnes ČTK Černínský palác. Kulhánkovu agendu na obraně podle ministerstva dočasně převezme ředitelka legislativní a právní sekce Alena Netolická.

"Já si myslím, že pan Kulhánek se projevil na ministerstvu obrany jako velmi schopný náměstek, a myslím si, že bude užitečné, pokud posílí ještě tým ministra Zaorálka na ministerstvu zahraničí," řekl ke změně premiér Sobotka. Do Černínského paláce podle něj přijdou určitě i další posily. O tom, kdo nahradí Kulhánka na obraně, ještě nemá jasno.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) tak bude mít už pátého náměstka a druhého od ČSSD. V létě se jeho náměstkem pro personální a organizační otázky stal bývalý předseda Mladých sociálních demokratů Lukáš Kaucký, o němž tisk spekuloval, že do Černínského paláce přišel na zásah Sobotky, aby pomohl zlepšil práci ministerstva, s níž prý nebyl spokojen. Premiér to ale popřel.

Ke druhé výměně ve svém úřadu Stropnický uvedl, že Dvořáka jako náměstka pro akvizice vybral po svém nástupu do funkce, protože byl přesvědčen, že je užitečné mít na tomto místě vojáka, který bude mít přímou vazbou na armádu. "Myslím si to doposud a určitě tam udělal svoji práci," poznamenal k dosavadnímu působení Dvořáka.

Zároveň ale uvedl, že v prvních měsících své činnosti považoval za nejdůležitější zajistit finance pro resort, což měl na starosti první náměstek Borovec. V dalším období ale Stropnický považuje za nejdůležitější právě oblast akvizicí výzbroje a výstroje. "Takže já vlastně zase nasazuji pana náměstka Borovce na tu nejostřejší frontu," poznamenal k výměně. Dvořák prý zůstane ještě nějaký čas mezi jeho poradci. Podle prohlášení ministerstva obrany se Dvořák od 1. listopadu stane vedoucím poradců Stropnického.

Nový náměstek pro ekonomiku Molík byl doposud ředitelem majetkové sekce ministerstva obrany.