Podle Zaorálka je debata o lidských právech součástí české politiky a čínská strana s tím počítá. "Je to součást toho, co chceme s Čínou dělat. Je tam ekonomika, kultura, ale zároveň i debata o hodnotách, ke kterým se hlásíme. Myslím si, že tohle je zahraniční politika ČR v této chvíli. A to platí," řekl Zaorálek. Ministr přitom při jarní návštěvě Pekingu uvedl, že Tibet je neoddělitelnou součástí Číny a Česko nepodporuje jeho samostatnost v jakékoli podobě. Podle kritiků tím ustoupil od obhajoby lidských práv. Zaorálek to ale odmítl.

Zemanovy výroky pro čínskou státní televizi Zaorálek nekomentoval přímo. "Mohu pouze říci, co je politika, kterou dělá ČR. Nedovedu si představit, že bychom tato témata nezvedali. Dialog je třeba vést a nelze na něj rezignovat," konstatoval ministr zahraničních věcí. Se Zemanen o návštěvě Číny v minulých dnech mluvil. Zeman jej prý informoval o tom, že se v Číně setkal i s nezávislými blogery.

Podle předsedy TOP09 Karla Schwarzenberga se důraz na lidská práva ze zahraniční politiky ztrácí. "Číňané opravdu na náměstí Nebeského klidu před čtvrt stoletím stabilizovali společnost a výsledky jsou dodnes vidět. Všichni disidenti putují do vězení. Je to stabilizace, kterou jsme měli v nejhorší době normalizace," řekl ve čtvrtek v České televizi. Poznamenal také, že v době jeho úřadování na ministerstvu zahraničí export do Číny rostl a hájení lidských práv na to nemělo vliv. "Číňané jsou velmi dobří obchodníci," zdůraznil. "Otázka je, jestli poslední výroky prezidenta jsou otázky, kterými se má zabývat politik, nebo lékař," komentoval Zemanovy výroky Schwarzenberg.

Podle poslance Marka Bendy (ODS) levice v čele s prezidentem Zemanem opustila ideál lidských práv a prodává je za obchodní možnosti. Benda Zemanovi v prohlášení vyčetl i jeho výroky k Tchaj-wanu, které označil za urážku tchajwanského lidu.

Zeman v pondělí ujistil čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, že Česká republika uznává územní celistvost Číny a že Tibet a Tchaj-wan považuje za její součást. V souvislosti s Tchaj-wanem český prezident poznamenal, že věří v brzké mírové sjednocení ostrova s pevninskou Čínou.

Výroky prezidenta označili za ostudné a pro český stát ponižující také zástupci myšlenkového institutu Evropské hodnoty. "Vyjádření prezidenta republiky znělo, jako kdyby hovořil jménem vazalského a podlézajícího státu a nikoliv sebevědomé západní země vědomě stojící na hodnotách liberální demokracie," uvedli v zaslaném prohlášení.