Compaoré později ve smířlivém televizním projevu řekl, že jednání s opozicí může vyústit ve vytvoření přechodné vlády a předání moci. "Pokud jde o mě, jsem připraven jednat o přechodném období, na jehož konci bych odevzdal moc," řekl prezident. Oznámil rovněž, že ruší výjimečný stav vyhlášený během dne.

Dav demonstrantů dnes vnikl do budovy parlamentu v Ouagadougou a zapálil ji. Vyraboval prý také státní televizi a přesunul se před prezidentský palác. Protestující tak reagovali na snahu poslanců umožnit prezidentovi další prodloužení mandátu. Vláda v reakci na násilí návrh změny z parlamentu stáhla, demonstranti ale dál požadovali konec režimu.

Spojené státy v reakci vyjádřily "velké znepokojení" z vývoje v této bývalé francouzské kolonii a Evropská unie vyzvala k ukončení násilí, stejně jako Africká unie. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun se rozhodl vyslat do Burkiny Faso (v překladu země spravedlivého lidu) svého emisara, aby pomohl situaci uklidnit. Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) uvedlo, že neuzná nikoho, kdo se chopí moci neústavní cestou.

Večer se prezident rozhodl řešit krizi pomocí mimořádných kroků. "V celé zemi byl vyhlášen výjimečný stav. Velitel ozbrojených sil je pověřen, aby uskutečnil toto rozhodnutí, které začíná platit dnes. Dnešním dnem jsem také rozpustil vládu, aby se vytvořily podmínky pro změnu. Vyzývám lídry politické opozice, aby ukončili protesty. Zavazuji se zahájit rozhovory o ukončení krize se všemi zúčastněnými stranami," citovala agentura Reuters z prezidentova prohlášení.

Velitel armády poté oznámil, že byl rozpuštěn i parlament. "Za konzultací se všemi stranami se vytvoří přechodný vládnoucí orgán. Návrat k ústavnímu pořádku bude nejpozději do 12 měsíců," řekl na tiskové konferenci generál Honoré Traoré. Oznámil také, že byl na dobu neurčitou vyhlášen zákaz nočního vycházení obyvatel od 19:00 do 6:00.

Podle zdrojů Reuters zůstala před prezidentským palácem po střetu s policií ležet tři bezvládná těla. Agentura AFP informuje přinejmenším o jednom mrtvém před parlamentem. Armáda ve snaze rozptýlit tisíce demonstrantů nasadila údajně slzný plyn, který na protestující shazovala i z vrtulníků.

Prezident Compaoré je považován za klíčového politika západní Afriky a spojence západních zemí v boji proti islamistům. Ačkoli je Burkina Faso významným producentem bavlny, zůstává chudou zemí.