Podle syrské exilové opozice, která situaci monitoruje z Londýna, do města vjelo prvních deset pešmergů, kteří patří ke skupině 150 iráckých bojovníků, jež Turecko nechalo projít svým územím. Další kurdští bojovníci je budou v nejbližších hodinách následovat. Nasazení iráckých Kurdů zdržel IS, který začal v noci na dnešek intenzivně ostřelovat oblasti severně od Kobani, tedy těsně u turecké hranice.

Konvoj asi 40 automobilů s pešmergy, kteří cestovali po zemi, se přiblížil k pohraničnímu tureckému městu Suruç, kde na ně čekali další Kurdové, které přepravilo letadlo.

Prezident iráckého autonomního Kurdistánu Masúd Barzání prohlásil, že budou-li o to iráčtí Kurdové požádáni, pošlou do Kobani další posily.

Syrské ministerstvo zahraničí ve svém dnešním prohlášení ostře kritizovalo Ankaru. "Turecko znovu potvrdilo roli spiklence, když umožnilo, aby do Sýrie z jeho území vstoupili cizí bojovníci. Je to zásadní narušení syrské suverenity. Sýrie odsuzuje toto hanebné jednání turecké vlády a jejích partnerů, kteří nesou odpovědnost od začátku syrské krize," uvádí se v prohlášení ministerstva. Jde zřejmě o narážku na USA, které žádaly Ankaru, aby pešmergům dala k dispozici své území pro přejezd do Sýrie.

Iráčtí Kurdové s sebou přivážejí těžké zbraně, které chybějí syrským obráncům města. Očekává se, že přítomnost pešmergů, kteří jsou zapojeni do bojů proti IS také v Iráku, zabrání pádu Kobani, o něž se bojuje od poloviny září. Padlo tam na 800 lidí a až 200.000 civilistů uprchlo přes hranici do Turecka.

Americký ministr obrany Chuck Hagel dnes připustil, že nálety proti IS mohou prospět syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Washington ale nadále podporuje úsilí o jeho sesazení.

Islamisté z IS dnes mezitím po třídenní bitvě obsadili syrské ropné pole v provincii Homs, přičemž zabili desítky syrských vojáků. Asi 15 těl ukázali na internetu. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která sídlí v Londýně a má v Sýrii síť informátorů, se syrská armáda pokouší o znovudobytí oblasti a boje tedy pokračují. IS potřebuje ropu pro financování války a zajištění pohybu své techniky.

IS bojuje nejenom na severu Sýrie, ale i v Iráku. Ovládá rovněž velkou část západní provincie Anbár. Policie dnes objevila u jejího střediska Ramádí hromadný hrob s těly 150 mužů. Šlo o členy iráckého sunnitského kmene, který bojuje proti IS. Radikálové je údajně odvezli z jejich vesnic do Ramádí, zabili je ve středu v noci a pohřbili do hromadného hrobu.