"Jestliže některý z místních občanů odmítne oblast opustit po dobrém, jeho majetek bude násilně zabaven," citovala agentura Reuters z prohlášení, které k dění u hranic s Pásmem Gazy vydala egyptská vláda a nese podpis premiéra Ibráhíma Mahlába.

Egypt vyhlásil v části Sinajského poloostrova tříměsíční výjimečný stav. Jde o reakci na páteční útoky, při kterých přišlo o život nejméně 33 egyptských vojáků. Prezident Abdal Fattáh Sísí o víkendu prohlásil, že útoky byly financovány ze zahraničí, a slíbil tvrdá opatření proti ozbrojencům. K atentátům nedaleko hranic s Pásmem Gazy a Izraelem se zatím nikdo nepřihlásil.

Nárazníkové pásmo má být široké 500 metrů a má vést podél celé třináctikilometrové hranice s Pásmem Gazy. Tvořit ho mají mimo jiné vodní příkopy, které mají zabránit budování tunelů.

Jeden z místních učitelů se nechal slyšet, že vláda měla obyvatele upozornit na své plány mnohem dříve. Nyní totiž dostali jen 48 hodin na to, aby si mohli sbalit své věci a domy opustit. V oblasti prý žije asi 10.000 lidí. Místní prý dostali na výběr ze tří možností: buď dostanou za svůj majetek odškodné, nebo dostanou byt v nedaleké vesnici, nebo budou mít k dispozici pozemek, na kterém si mohou postavit nový dům.