Česko podle Zemana uvažuje o tom, že by zrušilo víza pro držitele diplomatických pasů. Zároveň se vyslovil pro zrušení víz pro čínské občany úplně. "Jsme vázáni pravidly EU. Ale na druhé straně jako členský stát Evropské unie budeme nepochybně tuto vízovou facilitaci požadovat s finálním cílem zrušit víza úplně," řekl Zeman. Dodal, že v budoucnosti budou zrušena víza mezi všemi státy světa.

Zeman dnes ještě před jednáním s vedením Bank of China v projevu na podnikatelském fóru řekl, že by přivítal vstup tohoto finanční domu na český trh. Pro čínskou banku by to podle něj byla možnost proniknout na trh Evropské unie. Po schůzce hradní mluvčí Jiří Ovčáček ČTK sdělil, že banka svou pobočku v tuzemsku otevře nejpozději v příštím roce. Podle Ovčáčka Zeman rozšíření Bank of China do Česka podporoval dlouhodobě.

"S panem předsedou Bank of China jsme si na tuto dohodu podali ruku a oba jsme konstatovali, že ve slušné společnosti podaná ruka platí totéž, co podepsaná smlouva," řekl Zeman novinářům.

Bank of China již ve střední a východní Evropě působí přes svou pobočku v Budapešti. Ta byla založena v roce 2003. Banka na svém webu uvádí, že Maďarsko si vybrala kvůli jeho poloze v srdci kontinentu, neboť spojuje západní a východní Evropu, takže tato středoevropská země má nejen geografický, ale i hospodářský potenciál.

"Tato pobočka si vybudovala dobré obchodní základy na místním trhu a získala silnou klientelu tím, že aktivně proniká na sousední trhy v Rakousku a České republice a že má poměrně velký tržní vliv," uvádí Bank of China v jednom z letošních tiskových prohlášení.