Do přímého nebo nepřímého kontaktu se zásilkou se dostali pracovníci kanadského, německého a belgického konzulátu. Deset z hospitalizovaných je z kanadského úřadu, kde jeden z nich balíček rozbalil a dostal se do kontaktu s práškem žluté barvy.

Na preventivním pozorování je i kanadský generální konzul. Vzorek prášku byl poslán do specializované laboratoře k prozkoumání.

Turecké úřady vyslaly do budov kanadské, německé a belgické mise speciální týmy, které se pustily do dekontaminačních opatření. Ostatní konzuláty a ambasády provedly revize svých bezpečnostních opatření.

Kanadské úřady byly již v částečné pohotovosti po dvou útocích, které v Kanadě provedli pachatelé, jež nedávno přestoupili na islám. Ve středu dvaatřicetiletý muž v metropoli Ottawě způsobil paniku, když pronikl do komplexu tamního parlamentu. Předtím u válečného památníku zastřelil vojáka. O dva dny dříve zase pětadvacetiletý řidič najel do dvou vojáků v Quebeku a jednoho z nich zabil. Kanadské bezpečnostní síly oba útočníky brzy po incidentech zastřelily.