Podle rektorky Ilony Mauritzové je důležitým závazkem pro nastupující pětileté období udržitelnost výzkumných center vybudovaných na univerzitě. "Současně se jedná o obrovskou příležitost našeho výzkumu pozitivně ovlivňovat inovace v aplikační sféře v dlouhodobé perspektivě. ZČU poroste prestiž a posílí své financování," uvedla.

ZČU monitoruje další možnosti čerpání evropských peněz, podle Basla se ale musí připravit na to, že spoluúčast škol bude pravděpodobně vyšší. Musí tedy mít své zdroje na spolufinancování projektů. Dokument, na němž se pracuje, nastíní budoucí obraz univerzity, řekne, jak bude škola vypadat za deset let včetně vybavení, složení akademiků, počtu studentů a podobně, zabývat se bude také rolí školy v regionu, v globálním pohledu, ve vztahu k pohraničí a podobně.

V potaz tak tým musí vzít demografické tendence, ale i politické a ekonomické, musí se pokusit na základě dostupných podkladů odhadnout, co vše se může přihodit, zohlední regionální strategie v Plzeňském a Karlovarském kraji. "Také zohlední například to, jak může vypadat vzdělávací proces pro žáky prvních a druhých tříd, tedy generaci, která bude vnímat jinak kontext vzdělávacího procesu, protože úroveň základního školství se povyšuje, co se týká nástrojů používaných v didaktice," uvedl Basl. Vytváření strategie je iniciativou univerzity, nepřichází z venku.

Strategický tým spolupracuje s Regionální rozvojovou agenturou Plzeňského kraje, strategickým odborem města Plzně a dalšími subjekty.