Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD) novinářům řekla, že bude s lidovci o podpoře zákona ještě jednat. Podle ní by se zástupci KDU-ČSL měli chovat jako součást vládní koalice. Ostatní koaliční strany, ČSSD a ANO, totiž chtějí veto prezidenta přehlasovat. Pokud podle Marksové spadne zákon pod stůl, předloží poslanci napříč politickým spektrem vlastní návrh, který by počítal s dobrovolnou registrací zařízení pro děti.

Kvůli lesním školkám vetoval normu Zeman. Nelíbilo se mu, že poslanci nepřijali její senátní verzi, jež by umožnila jejich pokračování. Ohroženy jsou podle kritiků normy i další dětská zařízení. Senátní návrh předpokládal dobrovolnou registraci zařízení pro děti, nemusely by tedy splňovat různé podmínky.

Proti odkladu hlasování se vyslovil předseda poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek. "Problém nebude jiný než teď," uvedl. Podle něho by Sněmovna měla předlohu zamítnout a měla by být rychle předložena nová norma. "Lepší hrůzný konec než hrůza bez konce," dodal.

Ministryně Marksová tvrdí, že zákon lesní školky nelikviduje a že jejich registrace už začala. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) slibuje novelu.

Dvě desítky organizací, mezi nimiž je Asociace rané péče a výchovy, Síť mateřských center či jesle z Brna, Prahy 10 a dalších míst, poslance vyzvaly ke schválení normy. Podle nich by byla chyba, kdyby kvůli lesním školkám zákon neuspěl. Zástupci organizací jsou přesvědčeni o tom, že norma zvýší dostupnost služeb péče o předškolní děti, motivuje firmy k založení zařízení a zvýší zaměstnanost rodičů.

"Na zákon čeká řada jiných organizací a zaměstnavatelé. Pomůže rodinám s dětmi a zejména matkám, které se nemohou u kvůli nedostatečné kapacitě školek vrátit do práce. Dětská skupina může být dobrým řešením především pro rodiny, které si nemohou dovolit platit drahé soukromé jesle či školky," uvedla zakladatelka Sítě mateřských center Rut Kolínská. Podle předsedy Asociace rané péče Jana Schneidera navíc nyní pro provoz zařízení pro nejmenší děti nejsou žádná pravidla. Norma o dětských skupinách rámec dává.

Sněmovna dnes dostala také petici proti zákonu s více než 15.000 podpisy. Pořádaly ji Asociace lesních mateřských škol, Člověk v tísni a další organizace. Podle nich by norma nedolehla jen na lesní školky, ale ohrozila by i provoz rodinných a komunitních center, skautských a dalších zařízení. "Naše kritika se samotných dětských skupin vůbec netýká. Vítáme je jako alternativu v péči o děti, grantovanou státem. Nikdo ale nepočítal s tím, že to bude nástroj plošné regulace pro všechny," uvedla předsedkyně Asociace lesních mateřských škol Tereza Valkounová. Podle autorů petice by zákon zúžil možnosti péče jen na tradiční školy a dětské skupiny.