Dohodu ve čtvrtek v Pentagonu podepsali americký ministr obrany Chuck Hagel a jeho jihokorejský protějšek Han Min-ku. Ujednáním se přesun válečného velení odkládá na dobu, kdy bude Soul lépe vojensky schopen čelit jaderným a dalším hrozbám, které pro něj představuje KLDR, napsala agentura Reuters.

V rámci takzvaného operačního řízení se předpokládá, že americký generál velící kontingentu zhruba 28.500 amerických vojáků přítomných v Jižní Koreji převezme v případě konfliktu s KLDR velení nad 640.000 příslušníky jihokorejské armády.

Předání pravomoci Soulu se podle dosavadního kalendáře mělo uskutečnit v prosinci 2015. Neutuchající napětí mezi Soulem a jeho severním sousedem ale přimělo Jižní Koreu požádat o odklad. Americký ministr obrany v prohlášení uvedl, že žádné nové datum v tomto ohledu nebude stanoveno. Ministr Han podle listu The Wall Street Journal sdělil, že Korea bude chtít získat kapacity, které jsou nutné k přesunu operačního řízení, někdy v polovině 20. let tohoto století.

Oba korejské státy zůstávají od roku 1953 technicky ve válečném stavu. Podle jihokorejského ministra, jehož citovala agentura AFP, je bezpečnostní situace na Korejském poloostrově značně nestabilní.