Změna se týká osob, které vlastní a používají bojová a speciální vojenská vozidla a letouny bez zbraňových systémů. Kromě sběratelů jde třeba o členy klubů vojenské historie.

Novelu předložili poslanci ČSSD, ANO, KDU-ČSL a KSČM včetně premiéra Bohuslava Sobotky. Podle nich stupeň rizika při nakládání s uvedenými druhy bezpečnostního materiálu nedosahuje takového bezpečnostního rizika, aby vyžadoval prověření NBÚ.

Současná regulace je podle poslanců příliš tvrdá, zatěžuje policii i NBÚ. Některé druhy bezpečnostního materiálu prý nejsou rizikové, jde například o historickou vojenskou techniku nebo zastaralé technologie, které byly původně vyvíjeny pro vojenské účely. Dosavadní přísné podmínky podle tvůrců předlohy ohrožují i konání některých tradičních akcí, například dnů vojenské historie.

Novela také ruší pevně vyjmenované požadavky na střežení materiálu. Jde například o nepřetržitou fyzickou ostrahu, kamery nebo umístění v trezorech. Nově se bude ukládat pouze povinnost zabezpečit materiál vhodným způsobem proti krádeži a zneužití.

Novela byla posledním zákonem, který Senát projednal v předvolebním složení. Vyslechl také informaci o činnosti svých komisí a delegací v meziparlamentních orgánech v končícím funkčním období. "Myslím, že to období se zapíše do naší historie," uvedl předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD). Připomněl, že Senát loni po rozpuštění Sněmovny poprvé plnil roli jediné parlamentní komory. "A myslím si, že tuto zkoušku jsme zvládli velmi dobře," podotkl Štěch.

Horní komora se promění za dva dny, kdy skončí funkční období senátorů zvolených v roce 2008. Jednadvacet z nich mandát letos neobhajovalo nebo neobhájilo. Patřila mezi ně místopředsedkyně Senátu a ČSSD Alena Gajdůšková, která horní komoru opouští po 12 letech. Při svém poslední senátorském vystoupení uvedla, že by se Senát měl nadále věnovat mimo jiné evropské agendě a pokračovat v budování silného zázemí pro rozhodování horní komory, aby měl přehled o dopadech přijímaných zákonů.