Proti Portmannově vyjádření o nezákonnosti konkurzu, diskriminaci kandidátů i podjatosti členů hlavní rady ústavu se ohradila její předsedkyně Emilie Benešová. ČTK řekla, že to považuje za urážku a doufá, že soud rozhodne spravedlivě. Uvedla, že Portmann od začátku deklaroval, že pokud ho rada nezvolí ředitelem, podá žalobu proti výběrovému řízení.

"Sděloval to jednotlivým členům rady, se kterými se už před zahájením ústní části výběrového řízení snažil sjednat osobní schůzky 'tváří v tvář'. Myslím, že tyto jeho 'osobní rozhovory' mohly být jediný netransparentní prvek celého výběrového řízení," uvedla. Portmann podle ní není schopen připustit, že se konkurzu mohli zúčastnit lepší uchazeči.

Portmann podal žalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 3. "Během nepřiměřeně dlouhého konkurzu, který trval téměř sedm měsíců, došlo k mimořádně rozsáhlému zneužití práva a úředních funkcí ze strany vysoce postavených představitelů ÚSTR, zejména většiny členů rady ÚSTR, včetně její současné předsedkyně Emilie Benešové," uvedl Portmann. Dodal, že Hazdra nebyl zvolen a jmenován do své funkce v souladu se zákonem. Podle Portmanna je neplatné také členství dvou osob sedících v radě ÚSTR.

"Upřímně si myslím, že pan Portmann není v úplné duševní pohodě. Rok se chystal na to, že bude ředitelem ÚSTR, a postupně se do té představy vžil. Jenomže ve výběrovém řízení neuspěl a od toho momentu nás bombarduje stovkami dotazů podle zákona o svobodném přístupu k informacím, dává různá mediální prohlášení a chystá žaloby," reagoval na dotaz ČTK Hazdra. Jednu žalobu už Portmannovi podle něho městský soud zamítl.

Od skončení výběrového řízení Portmann sbíral důkazy. Nově podaná soudní žaloba má 178 stran bez příloh a opírá se celkem o 216 důkazů. "Podanou žalobou se nesoudím o peníze. Podání žaloby vnímám především jako symbol," dodal historik.

Portmann proti konkurzu protestoval už dříve. Hned po jeho skončení prohlásil, že rada ústavu vyřazovala kandidáty nezákonně a žádal ji o nápravu. Rada ho ale nevyslyšela. Po výběrovém řízení podal k radě odvolání.

O místo šéfa ústavu, který má nestranně zkoumat dobu komunismu a nacismu, mělo zájem pět kandidátů. Hazdru zvolila ve třetím kole konkurzu šestičlenná rada ústavu, získal nadpoloviční většinu hlasů. Proti průběhu konkurzu a následným rozhodnutím rady se ohradil i další kandidát, a Konfederace politických vězňů ČR ho dokonce označila za podvodně zorganizovaný. To však rada ústavu odmítla. Činnost ústavu provázejí pře politiků i zaměstnanců od jeho založení.