O připomínkách opakovaně jednali představitelé ministerstva školství se zástupci všech zainteresovaných stran, v pondělí zamířila norma do vlády. Nyní se novelou bude zabývat legislativní rada vlády.

Náměstek ministra školství pro legislativu Petr Mlsna dnes členy předsednictva RVŠ informoval, že na jednání kabinetu by se mohl tento zákon dostat zhruba v polovině prosince. Rada vysokých škol bude sledovat, zda v průběhu legislativního procesu nedojde k nějakým změnám. "Kompromis je křehký a věříme, že nebude při dalším projednávání nabourán," řekl Fischer.

Pokud by byla otevřena ožehavá témata, která by podle akademické obce mohla ohrozit samosprávu a autonomii vysokých škol, je rada připravena tyto principy bránit.

Na začátku listopadu se uskuteční neveřejný seminář, na němž budou členové rady projednávat jednotlivé připomínky. Zatím se jimi takto detailně zabývat nemohli. "Dostali jsme jen návrh, ne vypořádávací tabulku. Je potřeba to detailně prostudovat, zhodnotit, k jakým úpravám došlo, kde bylo našim připomínkám vyhověno," uvedl Fischer.

Sněm RVŠ by měl podle něj přijmout nejen stanovisko opřené o rozbor výsledků zhruba 90 připomínek, které RVŠ k novele měla, ale i doporučení pro období jejího uvádění do praxe. "Akademické reprezentace se chtějí podílet na tvorbě standardů pro akreditace i pro vnější hodnocení, bude potřeba otevřít diskuzi o financování. Implementační období bude určitě stejně náročné jako období projednávání novely," dodal Fischer.

Připomněl, že o novele vysokoškolského zákona se jedná léta. Neúspěšně ji připravovali bývalí ministři školství Josef Dobeš a Petr Fiala. Současný stav Fischer obrazně označil za "semifinále".