Čtyři strany se na vytvoření koalice dohodla v neděli 12. října večer, tedy den po skončení voleb. Jednání o podobě koaliční smlouvy a programových prioritách byla poté podle Staňka věcná a netrvala dlouho. "Jednání byla korektní, věcná a pragmatická. Možná právě proto, že politické subjekty, které tuto smlouvu uzavřely, znají dlouhodobě fungování a chod města Olomouce. Měly proto celkem jasno ve svých programových prioritách," uvedl Staněk.

Programy olomoucké ČSSD, ODS, KDU-ČSL a TOP 09 si podle Staňka jsou velmi blízké, takže nebyl velký problém najít jejich průnik a dát koaliční smlouvě konečnou podobu. "Jsem přesvědčen, že tato koalice je otevřena spolupráci s poměrně velmi silnou a různorodou opozicí, která v olomouckém zastupitelstvu vznikla," dodal Staněk.

Podle primátora Martina Majora (ODS) se koalice dohodla, že i v následujících čtyřech letech se město bude ucházet o evropské dotace na investiční akce, jako je například dokončení protipovodňových opatření či dostavba tramvajové trati na Nové Sady a do Slavonína.

Lídr TOP 09 a budoucí náměstek primátora Aleš Jakubec dodal, že koalice se bude snažit dál redukovat počet heren v Olomouci a místo stavby nové víceúčelové arény investuje peníze do opravy zimního stadionu. Podle náměstka primátora Ladislava Šnevajse (KDU-ČSL) bude radnice nadále financovat rozvoj cyklistické dopravy, odstraňování bariér z komunikací a zaměří se na zlepšení podmínek pro rodiny s dětmi.

Podle uzavřené dohody by ČSSD měla v jedenáctičlenné městské radě získat pět křesel včetně primátorského. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 má mít v radě po dvou zástupcích. Major se stane ekonomickým náměstkem. Dalšími náměstky budou Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL), Aleš Jakubec (TOP 09), Jaromír Czmero (ČSSD) a Pavel Urbášek (ČSSD).

Podobná koalice ODS, ČSSD a KDU-ČSL na olomoucké radnici vládla už v letech 2006 až 2010. V roce 2010 ale vítězná ČSSD skončila v opozici a koalici tehdy vytvořila ODS s TOP 09 a KDU-ČSL.