Právě kvůli pátrání po případných spolupachatelích ve vyklizeném centru kanadské metropole dlouhé hodiny po útoku probíhala policejní operace. Pozdě večer místního času (dnes nad ránem SELČ) ale policie nejvyšší stupeň pohotovosti odvolala s tím, že bezprostřední nebezpečí už nehrozí. "Už neexistuje žádné ohrožení veřejné bezpečnosti," řekl dnes kanadské televizní stanici CBC ottawský policejní šéf Charles Bordeleau.

"Události tohoto týdne jsou temnou připomínkou, že Kanada není chráněná před oním druhem teroristických útoků, které jsme vídali jinde," řekl kanadský premiér v prohlášení ve středu večer místního času (dnes brzy ráno SELČ). K incidentu v Ottawě došlo dva dny poté, co nedaleko Montrealu islámský radikál zaútočil na dva kanadské vojáky a jednoho usmrtil.

Kanadskou metropoli zaskočil útok maskovaného střelce ve středu kolem poledne místního času (večer SELČ). Muž vyzbrojený útočnou puškou nejprve smrtelně zranil vojáka držícího stráž u válečného památníku. Poté se strhla divoká přestřelka i v nedaleké budově parlamentu, kde právě zasedala vláda. Ozbrojeného muže, kterého později policie identifikovala jako 32letého Michaela Zehafa-Bibeaua, tam usmrtil člen čestné stráže.

Původně se nevědělo, zda oba útoky spáchal týž člověk, ale předpokládalo se to. Právě kvůli nejistotě ohledně případných kompliců útočníka měla policie v hlavním městě dlouho pohotovost a postupně prohledávala všechna místa, kde mohlo hrozit nebezpečí. Centrum metropole bylo po několik hodin hermeticky uzavřeno.

Komisař kanadské policie Robert Paulson dnes večer SELČ na tiskové konferenci zopakoval, že Zehaf-Bibeau jednal sám. Nic podle komisaře nenasvědčuje tomu, že by měl něco společného s Martinem Couturem-Rouleauem, který v pondělí u Montrealu najel autem do dvou vojáků, z nichž jeden později zemřel. Tohoto muže předtím sledovala protiteroristická policie.

Zehaf-Bibeau podle něj ani nepatřil mezi 93 "vysoce rizikových" osob, které policie sleduje a podezřívá je, že se chtějí přidat na straně radikálů do bojů v Sýrii. Nicméně Zehaf-Bibeau nedávno požádal o vydání pasu a úřady jsou nyní přesvědčeny, že také zamýšlel odjet do Sýrie. Kvůli pasu přijel do Ottawy už 2. října.

"Pas byl částí jeho motivace. Jeho žádost nebyla zamítnuta. Jeho pas nebyl zrušen," uvedl Paulson podle agentury AP. "Čekal na vydání pasu a probíhalo řízení, které mělo určit, zda mu vydán bude," dodal komisař.