Koaliční jednání mezi ANO a Ostravakem dosud vázla na povolebním uspořádání v centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, kde hrozilo, že ANO obejde vítězné hnutí Ostravak, s nímž ale chtělo zároveň spolupracovat na vedení magistrátu. Lídr ANO Tomáš Macura přitom ještě dnes dopoledne uvedl, že Ostravakovi nabídli formu spolupráce, která respektuje výsledky voleb v této městské části. Tvrdil, že ANO nabídlo Ostravakovi post starosty v centrální městské části i nejpočetnější zastoupení v radě. Semerák však řekl, že Ostravak i přesto po deseti dnech vyjednávání absolutně ztratil k hnutí ANO v obvodu důvěru.

Uvedl, že rovněž v Moravské Ostravě a Přívozu chce jít Ostravak do koalice s ČSSD a KSČM. "Po úterní schůzce s hnutím ANO na Moravské Ostravě a dnešní ranní schůzce s panem Macurou jsme ukončili jednání s hnutím ANO na Moravské Ostravě. Důvodem je absolutní nedůvěra zúčastněných subjektů," uvedl Semerák. Očekává, že v obvodu bude ještě dnes či během čtvrtku podepsána koaliční dohoda s ČSSD a KSČM. Semerák uvedl, že z takového vývoje situace není nadšený.

Podle Palyzy by v jedenáctičlenné městské radě měl mít Ostravak pět zástupců a po třech pak ČSSD a KSČM. Ostravak chce resorty financí, investic a ekonomického rozvoje, ale také sociální oblast a zdravotnictví. Zároveň nově trvá na zřízení radního či náměstka pro bezpečnost a informační technologie. ČSSD chce usilovat kromě primátora také o dopravu, zatímco KSČM má podle lídra Martina Jurošky zájem o životní prostředí a školství.

Palyza byl před volbami v médiích spojován s kauzou lobbisty Martina Dědice, s nímž byl údajně v telefonickém kontaktu. Lídr ČSSD po celou dobu jakékoliv pochybení popírá a tvrdí, že je v pozici svědka. Podle Semeráka tyto personální záležitosti neohrozí jednání o budoucí koalici.

"ČSSD už dneska prošla jakousi očistou, zmizel pan (primátor Petr) Kajnar, zmizel pan (starosta Jihu Karel) Sibinský. Určitě zmizeli ti protagonisté, s kterými jsme měli velký problém," uvedl Semerák. Ostravak bude podle něho schopen si ČSSD ohlídat.

Macura dnes v reakci na změnu směru koaličního vyjednávání uvedl, že lídr Ostravaku Semerák zradil voliče, protože v předvolební kampani slíbil výměnu vládnoucí garnitury. "Toto rozhodnutí si pan Semerák bude muset obhájit před voliči, členy svého hnutí i svým svědomím. Pan Semerák tímto krokem získává kontrolu nad velkou radnicí i obvody za podpory KSČM," řekl Macura. Dále uvedl, že informaci o dohodě mezi hnutím Ostravak, ČSSD a KSČM zatím oficiálně nedostal. "Když jsme se dnes v deset hodin ráno s panem Semerákem rozcházeli, potvrdili jsme si, že společná koalice s některou z dalších stran zůstává pro hnutí ANO i Ostravak preferovanou variantou," řekl Macura.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získalo ANO 15 mandátů, ČSSD 12 a Ostravak deset, stejně jako komunisté. Po čtyřech křeslech mají lidovci a ODS.