Mluvčí ministerstva vnitra Jean-Christophe de Le Rue uvedl, že zvýšení stupně nebezpečí je reakcí na informace tajných služeb o "jednotlivcích nebo skupinách v Kanadě či v zahraničí, kteří mají úmysl nebo schopnost spáchat teroristický čin".

V pondělí kanadská policie zastřelila pětadvacetiletého Martina Rouleau-Couturea, který autem najel do dvojice vojáků na parkovišti poblíž Montrealu. Jeden z nich v nemocnici zraněním podlehl.

Kanadská policie dnes oznámila, že se o pětadvacetiletého útočníka zajímala dlouhodobě. Naposledy ho vyslýchala v červenci, kdy se prý pokusil odcestovat do Turecka. Podezřívala ho, že se chce připojit k některé z radikálních skupin na Blízkém východě. Nikdy však neměla dostatek důkazů, aby ho mohla zatknout. Věděla ale, že "zřetelně inklinoval k teroristické ideologii". Nedávno se stal vyznavačem radikálního islámu.

Kanadská tajná služba disponuje údajně informacemi o padesátce kanadských občanů zapojených do aktivit teroristické organizace Islámský stát v Sýrii a Iráku. Kanada se na počátku října zapojila do leteckých úderů proti IS v Iráku. Islamisté již dříve pohrozili útoky občanům západních zemí, které se boje proti nim účastní. Zda měl Rouleau-Couture přímou vazbu na IS či jiné teroristické organizace či zda jednal v jejich jméně, zatím není jasné.