Na spolupráci se obě strany dohodly už minulý týden. "Členové koalice pracují na společném prohlášení o programových prioritách," uvedl Vařeka. Prohlášení by podle Vařeky mělo být hotové do jednání zastupitelstva. koaliční partneři budou ještě v nejbližší době jednat s dalšími politickými stranami. "Budeme se snažit získat jejich podporu, stojíme o jejich spolupráci," dodal lídr ANO.

Programový průnik mezi TOP 09 a ANO je podle Vařeky více než devadesátiprocentní. "Nemáme tam žádný bod, který by se mohl stát předmětem sporu v programovém prohlášení," dodal. Koalice chce vytvořit pro jednání zastupitelstva takové podmínky, aby se s opozicí podle Vařekových slov "nepřetahovaly". Jedním z cílů by mělo být i vylepšení politické kultury. Shodu v programu potvrdil ČTK i lídr příbramské TOP 09 Petr Vácha. "Není tam zásadní rozpor v žádném bodu," uvedl Vácha.

ANO obsadí v pětadvacetičlenném zastupitelstvu deset křesel, TOP 09 čtyři. Společně tedy mají většinu. ČSSD v komunálních volbách skončila sice druhá, ale obhájila jen čtyři z původních 11 křesel. Volební debakl utrpěla také ODS, která dosud se sociálními demokraty na příbramské radnici vládla. Přišla o pět křesel, v novém zastupitelstvu bude mít pouze jednoho zástupce. Po třech křeslech obsadí KSČM a Šance pro Příbram.