Firma EMS se dnes ústy mluvčí Martina Opatrného nechala slyšet, že bude opancard dál spravovat, žádné výpadky ani potíže nehrozí. EMS ale nebude nápomocna s převodem kompetencí pod městskou společnost Operátor, která by se měla o projekt starat. Firma tvrdí, že jí Praha dluží z minula téměř 170 milionů korun. Chce arbitráž, jinak podá žalobu.

Primátor Tomáš Hudeček v pondělí v rozhovoru s ČTK informoval o možnosti zavést nový systém, který by v průběhu dvou let zcela nahradil opencard. Rada tak by tak upoustila od původního plánu odkoupit od EMS majetková práva k opencard.

Od stran, které po volbách vyjednávají o možnosti nové koalice, se na hlavu končícího primátora okamžitě sesypala sprška výhrad. Shodly se, že by podobná rozhodnutí měla připadnout až nové radě. Pozvání na dnešní jednání končící rady, první po volbách, ale většina z nich nevyužila. Přišel jen lídr Pirátů Jakub Michálek a vyjednavač za ČSSD Petr Dolínek, který se ovšem jako šéf kontrolního výboru zastupitelstva účastní jednání rady pravidelně

V Praze se ziskem 17 mandátů zvítězilo hnutí ANO, těsně druhá za ní skončila se 16 křesly Praze dosud vládnoucí TOP 09. Po osmi mandátech mají v 65členném zastupitelstvu Trojkoalice, ODS a ČSSD. KSČM získala stejně jako Piráti čtyři křesla. Jako nepravděpodobnější se zatím v Praze jeví koalice kopírující vládní půdorys - tedy spolupráce ANO, ČSSD a Trojkoalice. Získala by ovšem jen těsnou většinu 33 hlasů. Vyjednává proto o podpoře s Piráty.

Kartu opencard, která slouží především jako tramvajenka, si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Projekt za minimálně 1,35 miliardy korun je spojen s řadou problematických smluv. Vedení města se s nimi pokouší řadu měsíců neúspěšně vyrovnat. Za prodloužení jedné ze smluv, na níž bylo pokračování opencard závislé, čelí obžalobě deset bývalých i stávajících radních za ODS a TOP 09 a pět úředníků.

V kauze opencard už bylo jiných pět úředníků odsouzeno. Občanské iniciativy i některá média upozorňují, že skuteční strůjci projektu zůstávají nepotrestáni.

jhr mal