Zemanovi se nelíbilo, že poslanci nepřijali senátní verzi zákona o dětské skupině, která by umožnila pokračování lesních školek. Senátní návrh předpokládal dobrovolnou registraci zařízení pro děti, nemusely by tedy splňovat různé podmínky. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová tvrdí, že zákon lesní školky nelikviduje a jejich registrace už začala, premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD) slibuje novelu. Asociace těchto školek vyzývá poslance k tomu, aby Zemanovo veto nepřehlasovali. Ministerstvo práce by pak mohlo normu upravit a předložit znovu.

"Je třeba mít záruky, že (lesní školky) poškozeny nebudou, že vznikne novela, která by umožnila pokračovat těmto zařízením. Ten slib nemáme," řekl novinářům Mihola. "Pokud nebudou jasné záruky, mně osobně to nestačí. Nahlížíme na lesní školky jako na alternativu a je třeba je zachovat," konstatoval Mihola s tím, že lidovci kvůli tomu uvažují i o předložení vlastního poslaneckého návrhu, který by věc řešil.

Tominová dnes novinářům řekla, že její resort v žádném případě nechce lesním školkám nebo dětským klubům v sociálně slabých oblastech ublížit. Její vládní kolega, ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), zase poznamenal, že jednal s prezidentkou asociace lesních školek a dohodli se na jejich přechodu pod resort školství. Školky kvůli tomu musí splnit čtyři požadavky: zápis do registru, plnění rámcových vzdělávacích programů, umožnění návštěv školní inspekce a plnění hygienických požadavků.

K těm ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) řekl, že se jeho resort bude snažit o maximální vstřícnost. Požadavky nebudou přehnané, ale bazální hygienický standard musí být zachován, míní. Inspirovat se v přístupu chce například v Německu nebo Rakousku.

Šéfka Asociace lesních mateřských škol (ALMŠ) Tereza Valkounová ČTK řekla, že přísliby ministrů vítá, ale obává se, že nebudou naplněny. Podle ní se o vynětí lesních školek z působnosti zákona o dětských skupinách jedná od začátku letošního roku, ale prozatím bez výsledku. "Žádná jednání o tom, jakým způsobem se tak stane, dosud v součinnosti s ALMŠ neproběhla," uvedla Valkounová.

S kritikou lidovců nesouhlasí místopředsedkyně klubu ANO Radka Maxová. Podle ní není pravda, že zákon lesní školky zničí. "Je třeba prosadit původní poslanecký návrh. Klub by měl návrh podpořit, připravoval se osm let," řekla novinářům Maxová.

Zákon v poslanecké verzi podpoří také hnutí Úsvit. ODS se o postoji rozhodne podle šéfa svých poslanců Zbyňka Stanjury až těsně před hlasováním i na základě vystoupení Tominové. Ministryně podle Stanjury sice slibovala kroky, které ochrání lesní školky, zatím prý jeho obavy nerozptýlila. Proti návrhu budou hlasovat komunisté.

Poslanci by měli tento týden rozhodnout také o vetu služebního zákona. V tomto případě zřejmě bude podpora v koalici jednotná. Lidovci, hnutí ANO i ČSSD už řekli, že zákon podpoří. Učiní tak i opoziční ODS, naopak Úsvit se chce připojit k ústavní stížnosti, kterou ohlásila hlava státu. Proti budou i komunisté.