Členové IS překvapili kurdské obránce útokem na město, které leží asi 120 kilometrů od Bagdádu. Podařilo se jim obsadit také dvě nedaleké kurdské vesnice. V boji padlo 15 lidí včetně osmi civilistů. Podle irácké státní agentury IS odvlekl do zajetí šest dalších obyvatel města.

"Měli na sobě uniformy pešmergů (kurdských milicí), a proto se jim podařilo dostat se mezi naši obranu u Kara Tabba," sdělil Reuters jeden z kurdských bojovníků. Kurdové okamžitě vyslali na obranu města posily z jiných oblastí.

V Kara Tabba žijí sunnitští Arabové, Kurdové i Turkmeni. Město spadá do území, jehož obrany se ujali Kurdové, když IS začal v létě postupovat ze severního Iráku směrem ke kurdským autonomním provinciím. V postupu na kurdské středisko Irbíl mu zabránily až spojenecké nálety, k nimž se nakonec kromě USA odhodlalo několik dalších zemí.

IS ovládá sever nejen Iráku, ale také Sýrie. Tam se nyní intenzivně bojuje o kurdské město Kobani. USA tamním kurdským obráncům v noci na dnešek shodily z letadel zbraně, munici a léky; americká letadla zároveň bombardují pozice IS. Radikálové ovládají asi polovinu města a Turecko chce umožnit iráckým pešmergům průchod svým územím a připojit se k obráncům Kobani.