SPD v zářijových volbách zaznamenala nejhorší výsledek v Durynsku, když získala jen 12,4 procenta hlasů. Přesto se stala rozhodující silou při sestavování nové zemské vlády. Tu může sestavit buď s Křesťanskodemokratickou unií (CDU), s níž vládla v předchozím volebním období, nebo s Levicí a se Zelenými. V obou případech by koalice měla v zemském sněmu většinu jednoho hlasu.

Šéf durynské Levice a pravděpodobný příští zemský premiér Bodo Ramelow už předtím, než dnes SPD zveřejnila své záměry na uzavření koalice, vyjádřil přesvědčení, že premiérová "rudo-červeno-zelená" vláda v Německu může být stabilní. "V sondážních rozhovorech mezi námi vznikla důvěra," řekl deníku Handelsblatt.

Novou vládní koalici v Durynsku ještě musí potvrdit 4300 členů SPD v této spolkové zemi v korespondenčním referendu, které podle deníku Leipziger Volkszeitung začne už tento týden a potrvá patrně do poloviny listopadu. Aby bylo závazné, musí se ho zúčastnit nejméně 20 procent členů strany.

SPD už podobným způsobem nechala loni rozhodnout členy, zda má na celostátní úrovni vstoupit do koalice s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Vedení SPD tehdy doporučilo členům vstup do koalice, stejně jako dnes vedení durynské SPD doporučilo spolupráci s Levicí.

Strana Levice vznikla v roce 2007 sloučením Strany demokratického socialismu (PDS) s politickým uskupením WASG, které se odštěpilo od sociální demokracie. PDS byla přímou nástupkyní Sjednocené socialistické strany Německa (SED), která před rokem 1989 totalitně vládla v NDR.

Na celoněmecké úrovni působila PDS i Levice dosud pouze v opozici. Na zemské úrovni se strana na vládních koalicích zatím podílela ve třech spolkových zemích: v letech 1998 až 2006 v Meklenbursku-Předním Pomořansku, v letech 2002 až 2011 v Berlíně a od roku 2009 v Braniborsku. V těchto vládách vždy byla menším koaličním partnerem SPD.